SKŁADNIKI:
60-70 dkg mięsa z kurczaka pozbawionego kości
(filet, ćwiartka, podudzia,)
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 papryki,
1/2 szklanki białego wina,
2-3 pomidory (sparzone i obrane ze skórki),
1 puszka białej lub czerwonej fasoli,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
6 łyżek i oliwy lub oleju,
1-2 łyżki mąki,
szczypior z cebuli,
tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
2 łyżki oliwy wymieszać z ziołami.
Kurczaka pokroić w kawałki, natrzeć oliwą z przyprawami i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Zamarynowane kawałki kurczaka oprószyć mąką, i obsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć często mieszając kilka minut. Dodać paprykę i pomidory, wymieszać. Po kilku minutach dodać wino i co jakiś czas mieszając dusić na wolnym ogniu, mieszając aż wino odparuje a kurczak zrobi się miękki.
Do kurczaka dodać fasolę i jeszcze przez kilka minut całość gotować na wolnym ogniu.
Jeżeli trzeba aby potrawę zagęścić można dodać przecier pomidorowy.
Na koniec dodać poszatkowany szczypior i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego