Roboty pół dnia, ale smak nie do podrobienia, szczególnie teraz gdy kapusta jest najlepsza ...
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa wołowego gulaszowego, pieczeniowego,
1-2 marchwie,
1 mały seler,
1 korzeń pietruszki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka pieprzu,
--------------------------------
2 woreczki ryżu do gotowania,
1 średnia główka kapusty białej,
2 cebule,
20 dag pieczarków,
1 papryka,
4 łyżki oleju,
1-2 łyżeczki magii,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
----------------------------------
sos:
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżeczka bazylii,
sól, pieprz do smaku,
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Jarzyny obrać, pokroić, dodać mięso wołowe, sól i pieprz, zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie - około 1 godziny, odstawić aby przestygło. Mięso z jarzynami wyciągnąć z wywaru i zmielić w maszynce do mięsa.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i paprykę. Dodać zmielone mięso z warzywami i wymieszać. Osobno ugotować ryż w woreczkach (1/2 czasu gotowania z instrukcji gotowania ryżu). W połowie ugotowany ryż wyjąć z woreczków i dodać do farszu. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i magii. Jeżeli farsz będzie za suchy można dodać 1-2 łyżki wywaru z mięsa.
------------------------
Z kapusty usunąć :głąb". Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać oliwę i ocet. Gotować kapustę na wolnym ogniu aż do momentu jak zewnętrzne liście będą dały się ściągnąć.
Do oderwanych liści (reszka kapusty powinna nadal się lekko gotować) łyżką nakładać farsz i zawijać w "gołąbki".
Blachę do pieczenia (taką do ciasta) .., nasmarować olejem, wyłożyć liśćmi kapusty i układać na niej ciasno przygotowane "gołąbki". Polać 2-3 łyżkami wody z gotowanej kapusty, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku aż kapusta zmięknie - około 1,5 godziny w temp. 180 st.
------------------------
sos:
masło rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Do zasmażki z masła i mąki dolać śmietanę 30 i cały czas mieszając pozwolić by zgęstniała do konsystencji sosu. Przecier pomidorowy, ketchup i bazylię wymieszać z 1-2 łyżkami wody i dodać do sosu, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Gorącym sosem polać upieczone "gołąbki".
Smacznego