RAFAELLO
BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka m±ki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżk±. Wlać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180st. C ok. 30-40 min.
KREM:
0.5 litra mleka
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki budyniu ¶mietankowego
0.5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Ugotować z tego krem, chwilę ostudzić i poł±czyć go z 1 i 0.5 masła. Wymieszać.
KOKOS:
0.5 kostki margaryny palmy
2 paczki kokosu
1 płaska łyżka cukru
Margarynę rozpu¶cić, wsypać cukier i mieszać, aby się rozpu¶cił, dodać 2 opakowania wiórek kokosowych i wysmażyć na złoty kolor. Podczas smażenia ci±gle mieszać, bo kokos szybko się przypala. Wystudzić.
PRZEKŁADAC:
0.5 biszkoptu + 0.5 kremu + 0.5 biszkoptu + 0.5 kremu, a na wierzch położyć wysmażony kokos.
Smacznego! :)
* UWAGI *
- Do biszkoptu ja daję 0.5 szklanki cukru.
- Ubijaj±c białka można do nich dać szczyptę soli - lepiej się ubija.
- Po ubiciu białek na sztywno żółtka i cukier możemy jeszcze zmiksować mikserem.
- Przy kremie nie gotujcie samego budyniu, bo to maj± być 2 łyżki tego proszku.
- Budyń może być waniliowy.