photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 24 STYCZNIA 2013

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

FARSZ:
1 kg ziemniaków
1 kostka sera
duza cebula
30 g margaryny (np. palmy)
sól , pieprz

 

CIASTO:
1,5 szklanki ciepłej wody 
1 jajko
1 łyżka oleju
560 g mąki pszennej

 

FARSZ: Ziemniaki ugotować, utłuc, wsypać ser, wlać cebulę zeszkloną na margarynie, dodać sól, pieprz i utłuc wszystko jeszcze raz. Soli i pieprzu do smaku.

 

CIASTO: Wszystkie składniki włożyć do miski lub termomixa i wyrabiać aż będzie gładkie. ( W termomixie 3 min, obrotu interwał )

 

Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Wykrawać szklanką lub ciąć na kwadraty. Nakładać farsz na środek i dokładnie sklejać. Wrzucać na gotującą się, posoloną wodę i gotować ok. 4-5 min.
Podawać polane roztopionym tłuszczem. 

 

Smacznego! :)

Komentarze

tezciekoooocham jedna cebula raczej nie wystarczy do farszu. ja daję conajmniej 4-5, bo bez cebuli to nie ma smaku :):)
03/02/2013 17:38:54
arletka990 Bardzo lubi e pierogi :)
25/01/2013 11:53:01
cudnamordka pycha
24/01/2013 12:27:39
przepisygaby Zapraszam, podzielę się. ;) Chociaż też uwielbiam.
24/01/2013 16:27:49