photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 22 LUTEGO 2016

Kus Kus Słodko-Kwaśno Serowy

Składniki :

-chińska mieszanka warzywna (1 szklanka)

- pół szklanki kus kus

- 2 plastry sera gouda światowid

- parówka, szybka lub inne dowolne mięso

- przyprawa do frytek i ziemniaków

 

Przygotowanie:

 

-Rozmrażamy mrożonkę na suchej patelni teflonowej, najlepiej jest robić to pod przykryciem.

-Dodajemy wybrane przez sobie mięso - pokrojone w plasyt lub większe kostki.

-I tutaj opowiem jaki ze mnie Janusz robienia sosu.
Nie kupuję sosów w papierkach ani słoikach, podstawą mojego sosu słodko-kwaśnego jest resztka keczupu Pudliszki (zawsze uporczywa do wydobycia)
Zalewam butelkę przegotowaną, letnią wodą i potrząsam przez 2-3 minuty po czym zawartość rozlewam po patelni :) (na ogół skrajam do niego także 3 pomidory i rozgniatam na miazgę)

-Zaprawiam przyprawą do ziemniaków i frytek, której nigdy 
bym ani do jednego ani drugiego nie użyła, moim zdaniem popsułaby smak ziemniaka i nie wyobrażam sobie frytek o smaku warzywnej panierki z kotleta ale z chińskimi warzywami się polubiła czemu zbytnio nie można się dziwić patrząc na skład : P Wieńczę mieszankę intensywnym czarnym pieprzem prosto z młynka :)

-Całość zdusiłam z dwoma plastrami seraGouda-Światowid po 5 minutach  rozpuszczony ser wymieszałam z resztą dodatków :)

-Kus Kus - 1/2 szklanki to ilość wystarczająca na 2 porcje. Przygotowanie jest bardzo banalnebo po porostu wsypujemy wszystko do jakiegośmniejszegogarnka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem.Nadmiar wody odcedzamy i gotowe .

 

Teraz zostaje już tylko wyłożenie Kus Kus na

talerzu i obłożenie go zawartością patelni :)

 


 

 

LINKI DO ZDJĘĆ :

Produkty, których użyłam do tej potrawy :

http://p.web-album.org/39/cc/39ccc15e39edf64afcb93ac57f7c6105a,4,0.jpg

http://p.web-album.org/6f/3f/6f3fd0f3dc6b9873758e4cd20c99c5dda,4,0.jpg

http://p.web-album.org/3b/4c/3b4cc1e6cbb5aea7564333917b685843a,4,0.jpg

http://p.web-album.org/60/70/607020a24bf6c6e340e066dbf202da6ea,4,0.jpg

http://p.web-album.org/ec/ba/ecbaece2040a130a88461ac0dabe362aa,4,0.jpg

http://p.web-album.org/59/1a/591a660195c3e5ab98c2b1cef7c5bb1ea,4,0.jpg

Przyprawy, których użyłam :

http://p.web-album.org/81/01/8101d6e5c422abeb682c41e400ca707ea,4,0.jpg

http://p.web-album.org/ca/de/cade48e7c20ba3cef910810ab3c9edaba,4,0.jpg

Kasza:

http://p.web-album.org/60/70/607020a24bf6c6e340e066dbf202da6ea,4,0.jpg

http://p.web-album.org/1a/1d/1a1d5ee3f3d1c10622f745f6dc5442eba,4,0.jpg

Wygląd w trakcie przygotowywania:

http://p.web-album.org/3e/cb/3ecbf9449b09685a086fef14002b992da,4,0.jpg

http://p.web-album.org/14/f8/14f864a9685db41f26e0bda82662549da,4,0.jpg

 

i