Po dziesiejszym obiedzie zainspirował mnie kuskus;)
wiec dziś pare przepisów z kuskusem dla dzieciaczków
Kuskus według ksiązek mozna podawać dziecku od 9 miesiąca
Wysyłamy Kartki!
Oliwia ma 6 lat i w tak młodym wieku walczy juz z cięzką chorobą- białaczką
jej największym marzeniem jest dostać dużo kartek urodzinowych ;)
Z tego co wyczytałam lubi lalki "Monster" i wszytsko co z nimi związane!
Urodzinki malutkiej juz nie długo bo 27 pażdziernika więc trzeba szybko działac;)
Oliwka jest z mojego miasta także bardzo blisko mojemu sercu,
dla ciebie to chwila a moze wywołac uśmiech na jej twarzyczce!;)
Adres:
Oliwia Gandecka
ul. M.C. Skłodowskiej 11/26
65-001 Zielona Góra
Potrawka z kuskusem
SKŁADNIKI
30 dag cielęciny
marchewka
cukinia
pół cebuli
4 kwiatki kalafiora
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g kaszy kuskus
szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso oczyść i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzątku i gotuj. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię wyszoruj i też pokrój w kostkę. Cebule potnij w piórka. Kalafior przepłucz. Wszystkie warzywa dorzuć do gotującej się od pół godziny cielęciny i duś pod przykryciem do miękkości. Kuskus przygotuj wg receptury podanej na opakowaniu. Podawaj z potrawką.
Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru:
SKŁADNIKI:
Na pulpety :
2 średniej wielkości cebule
50 dag piersi z kurczaka
1/2 szklanki kuskusu
3/4 szklanki wrzącej wody
4 łyżki pokrojonego koperku
1 łyżka masła
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
Na sos :
1 łyżka masła
2 łyżeczki maki
˝ szklanki pokrojonego koperku
sok z cytryny
cukier
sól
1 żółtko
1 ,, trójkącik serka topionego kremowego
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.
W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .
Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.
Ratatuja z kuskusem z parówkami
SKŁADNIKI:
Wersja wegetariańska
6 pomidorów podłużnych
1 cukinia
2 słodkie cebule
2 ząbki czosnku
2-3 kolorowe papryki
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Mieszanka ziół mojej kompozycji: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka zmielonej kolendry (można użyć gotowej np. zioła prowansalskie)
kilka gałązek koperku
1 łyżka octu balsamicznego
3 krople tobasco
sól i pieprz do smaku
1/2 - 1 szklanki wrzącej wody
pół szklanki - 1 szklanki kus kus porcja w zależności od potrzeb
Wersja mięsna:
3 parówki - o jak największej zawartości mięsa
PRZYGOTOWANIE:
Robimy ratatuję: pomidory umyć sparzyć, zdjąć skórę. Połowę pokroić w kostkę. Połowę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, odciąć ogonki, połowę pokroić w kostkę, połowę zetrzeć na tarce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. podgrzać w rondlu olej, dodać masło, zeszklić 5 min pokrojoną cebulę i czosnek, dodać paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory i cukinię - te starte też. Dodać ocet, mieszankę ziół, tobasco. Dusić do miękkości pod przykryciem czasem mieszając. Dolać wodę, zamieszać wsypać kus kus i mieszać. Dodać pokrojony koperek. Kus kus przez 5 minut będzie wchłaniał sos - jeśli wchłonie go za dużo - to dolać więcej wody. Wersja parówkowa: Dodać pokrojone parówki, zagrzać w potrawie.
Kokosowe trufle z kaszy kuskus
SKŁADNIKI:
300 ml kaszy kuskus
200 ml śmietany 30 %
10 dag herbatników bez czekolady
15 podłużnych biszkoptów
3 dag masła 82 %
20 dag dobrej białej czekolady
60 ml likieru jajecznego
żurawina suszona
wiórki kokosowe
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku. Herbatniki i biszkopty dokładnie rozdrabniamy blenderem. Miksujemy również przygotowany wcześniej kuskus. Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami. Wlewamy likier jajeczny i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby nieco się schłodziła. Nabieramy łyżkę masy, w środek wkładamy po 3-4 kawałki żurawiny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kuskus na słodko z daktylami
SKŁADNIKI:
* 1 szkl Kuskus,
* 5 szt daktyle,
* 1/4 szt grejpfrut,
* 2 łyżki cukier puder,
* sok z limonki do smaku,
* sok z grejpfruta do smaku
* 1 łyżka wiórka kokosowe,
* 2 łyżki sezam
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm nad kaszę .Nakrywamy odstawiamy na 10 min . Mieszamy studzimy .Dodajemy sok z limonki ,grejpfruta do smaku i słodzimy cukrem pudrem także do smaku . Mieszamy . Dodajemy sezam ,wiórka kokosowe ,można wcześniej je uprażyć na patelni .Mieszamy kolejny raz wszystkie składniki . Dodajemy posiekane daktyle .Grejpfruta obieramy z białej błonki ,która jest gorzka i kroimy na małe kawałki .dodajemy do deseru .
Smacznego ;)