photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 2 PAŹDZIERNIKA 2013

kuskus

 Po dziesiejszym obiedzie zainspirował mnie kuskus;)

wiec dziś pare przepisów z kuskusem dla dzieciaczków

 

Kuskus według ksiązek mozna podawać dziecku od 9 miesiąca 

 

 Wysyłamy Kartki!

Oliwia ma 6 lat i w tak młodym wieku walczy juz z cięzką chorobą- białaczką

jej największym marzeniem jest dostać dużo kartek urodzinowych ;)

Z tego co wyczytałam lubi lalki "Monster" i wszytsko co z nimi związane!

Urodzinki malutkiej juz nie długo bo 27 pażdziernika więc trzeba szybko działac;)

Oliwka jest z mojego miasta także bardzo blisko mojemu sercu,

dla ciebie to chwila a moze wywołac uśmiech na  jej twarzyczce!;)

Adres:

Oliwia Gandecka

ul. M.C. Skłodowskiej 11/26

65-001 Zielona Góra

 

 

 

Potrawka z kuskusem 

 

SKŁADNIKI

30 dag cielęciny

marchewka

cukinia

pół cebuli

4 kwiatki kalafiora

2 łyżki oliwy z oliwek

150 g kaszy kuskus

szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Mięso oczyść i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzątku i gotuj. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię wyszoruj i też pokrój w kostkę. Cebule potnij w piórka. Kalafior przepłucz. Wszystkie warzywa dorzuć do gotującej się od pół godziny cielęciny i duś pod przykryciem do miękkości. Kuskus przygotuj wg receptury podanej na opakowaniu. Podawaj z potrawką.

 

 

 Pulpety drobiowo- kuskusowe z parowaru: 

 

SKŁADNIKI:

Na pulpety :

2 średniej wielkości cebule

50 dag piersi z kurczaka

1/2 szklanki kuskusu

3/4 szklanki wrzącej wody

4 łyżki pokrojonego koperku

1 łyżka masła

1 jajko

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

Na sos :

1 łyżka masła

2 łyżeczki maki

˝ szklanki pokrojonego koperku

sok z cytryny

cukier

sól

1 żółtko

1 ,, trójkącik serka topionego kremowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso zmielić .Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać wszystkie składniki .Uformować 10 pulpetów. Ułożyć je w parowacze ( na dolnym poziomie ) i gotować 30 minut.

 

W tym czasie kiedy pulpety się gotują rozpuścić w garnuszku masło i wsypać koperek. Mieszając obsmażać 1 minutę . Dodać mąkę i zamieszać. Wlać śmietankę i wrzucić rozdrobniony serek topiony. Podgrzewać na małym gazie aż sos się zagęści , a serek rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobina sosu , wlać do garnuszka i wymieszać. Doprawić sos sokiem z cytryny, sola i cukrem do smaku .

 

Podawać pulpety z ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze , delikatnie polane sosem.

 

Ratatuja z kuskusem z parówkami 

SKŁADNIKI:

Wersja wegetariańska

6 pomidorów podłużnych

1 cukinia

2 słodkie cebule

2 ząbki czosnku

2-3 kolorowe papryki

1 łyżka oliwy

2 łyżki masła

Mieszanka ziół mojej kompozycji: 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka zmielonej kolendry (można użyć gotowej np. zioła prowansalskie)

kilka gałązek koperku

1 łyżka octu balsamicznego

3 krople tobasco

sól i pieprz do smaku

1/2 - 1 szklanki wrzącej wody

pół szklanki - 1 szklanki kus kus porcja w zależności od potrzeb

Wersja mięsna:

3 parówki - o jak największej zawartości mięsa 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Robimy ratatuję: pomidory umyć sparzyć, zdjąć skórę. Połowę pokroić w kostkę. Połowę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, odciąć ogonki, połowę pokroić w kostkę, połowę zetrzeć na tarce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. podgrzać w rondlu olej, dodać masło, zeszklić 5 min pokrojoną cebulę i czosnek, dodać paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory i cukinię - te starte też. Dodać ocet, mieszankę ziół, tobasco. Dusić do miękkości pod przykryciem czasem mieszając. Dolać wodę, zamieszać wsypać kus kus i mieszać. Dodać pokrojony koperek. Kus kus przez 5 minut będzie wchłaniał sos - jeśli wchłonie go za dużo - to dolać więcej wody. Wersja parówkowa: Dodać pokrojone parówki, zagrzać w potrawie.

 

Kokosowe trufle z kaszy kuskus 

SKŁADNIKI:

300 ml kaszy kuskus

200 ml śmietany 30 %

10 dag herbatników bez czekolady

15 podłużnych biszkoptów

3 dag masła 82 %

20 dag dobrej białej czekolady

60 ml likieru jajecznego

żurawina suszona

wiórki kokosowe

szczypta soli

 PRZYGOTOWANIE:

Kuskus zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Lekko solimy, w razie potrzeby dolewamy nieco wrzątku. Herbatniki i biszkopty dokładnie rozdrabniamy blenderem. Miksujemy również przygotowany wcześniej kuskus. Masło rozpuszczamy. Wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim przestudzeniu, masę dodajemy do kaszy z herbatnikami i ciastkami. Wlewamy likier jajeczny i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby nieco się schłodziła. Nabieramy łyżkę masy, w środek wkładamy po 3-4 kawałki żurawiny. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle obtaczamy w wiórkach kokosowych.

 

Kuskus na słodko z daktylami 

SKŁADNIKI:

* 1 szkl Kuskus,

* 5 szt daktyle,

* 1/4 szt grejpfrut,

* 2 łyżki cukier puder,

* sok z limonki do smaku,

* sok z grejpfruta do smaku

* 1 łyżka wiórka kokosowe,

* 2 łyżki sezam

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm nad kaszę .Nakrywamy odstawiamy na 10 min . Mieszamy studzimy .Dodajemy sok z limonki ,grejpfruta do smaku i słodzimy cukrem pudrem także do smaku . Mieszamy . Dodajemy sezam ,wiórka kokosowe ,można wcześniej je uprażyć na patelni .Mieszamy kolejny raz wszystkie składniki . Dodajemy posiekane daktyle .Grejpfruta obieramy z białej błonki ,która jest gorzka i kroimy na małe kawałki .dodajemy do deseru .

 

Smacznego ;)

 

 

 

Komentarze

gadzetydlamam gadżety dla Ciebie i Twojego maluszka-zapraszam. (:
09/11/2013 19:58:42
evi1988 a gdzie ten kuskus mozna kupic ?
02/10/2013 17:35:13
obiadkimaluszka kochana w każdym markecie ja kupiłam w tesco paczka za 3,50;)
02/10/2013 19:51:50
evi1988 okej dziek i:)
02/10/2013 19:52:25