photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 12 SIERPNIA 2013

KUCHNIE SWIATA

 Jak któraś mama nie dodała jeszcze wieku swojego

 

dziecka to moze zrobic to tu:

 

 

 

http://www.photoblog.pl/obiadkimaluszka/155164759/pytanie.h

 

 Cannelloni  z warzywami

Dla dziecka od 18 miesiąca

 

Lista zakupów na 5 porcje:

 

Cannelloni 0,50 szt.

Czosnek, ząbek 2 szt.

Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki

Kukurydza konserwowa Bonduelle 3 łyżki

Kurkuma 1 łyżeczka

Mięso mielone wieprzowe 400 g

Oregano suszone 1 łyżeczka

Papryka słodka 1 łyżeczka

Pieprz czosnkowy 1 szczypta

Puszka pomidorów pellati 1 szt.

Rodzynki sułtanki 10 szt.

Ser feta 2 łyżki

Ser rokpol 2 łyżki

Ser żółty włościański (lub inny z dużymi dziurami) 5 szt.

Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 0,50 szt.

Woda 1 szklanka

Zioła prowansalskie 1 łyżka

 

Czas przygotowania:

Przygotowanie:15 minut

Gotowanie:40 minut

Razem:55 minut

 

Opis

Do wykonania można użyć innej mieszanki warzyw na patelnię. Wówczas doprawić nieco inaczej wedle gustu.

 

Przygotowanie:

Do garnka lub miski wrzuć cannelloni. Zalej zimną wodą.

Na patelnię wrzuć mięso mielone. Smaż na małym ogniu.

Do blendera wrzuć warzywa, kukurydzę, rodzynki, ser rokpol, fetę, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory oraz oregano i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj.

Wylej zmiksowany sos do podsmażonego mięsa, dodaj szklankę wody i dokładnie wymieszaj.

Napełnij cannelloni farszem i sosem. Układaj w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę makaronu pokryj obficie sosem oraz plastrem sera żółtego.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 40 minut. (Pamiętaj, aby nie przykrywać naczynia żaroodpornego).

Smacznego.

 

 Pita z warzywami

Dla dziecka od 18 miesiąca

Lista zakupów na 1 porcje:

 

Czosnek ząbek 2 szt.

Ćwiartka tylna kurczaka 3 szt.

Imbir 1 łyżeczka

Jogurt śmietankowy Campina 1 szklanka

Kapusta kwaszona czerwona 3 łyżki

Kiełki słonecznika 2 łyżki

Kminek mielony 1 szczypta

Koperek suszony 1 szczypta

Koperek świeży 0,50 szt.

Kukurydza konserwowa Bonduelle 2 łyżki

Kurkuma 1 łyżeczka

Natka pietruszki 0,50 szt.

Ogórek kiszony 1 szt.

Papryka czerwona - kawałek 1 szt.

Papryka słodka w płatkach 1 łyżeczka

Pieprz czarny 1 szczypta

Pita ze słonecznikiem (bez sztucznych dodatków) 1 szt.

Pomidor- plaster 4 szt.

Por 0,50 szt.

Roszponka 5 szt.

Sos sojowy 2,50 łyżki

Szczypiorek suszony 1 szczypta

 

Czas przygotowania:

Przygotowanie:2 godzin i 10 minut

Gotowanie:1 godzin i 5 minut

Razem:3 godzin i 15 minut

Opis

Jak nie masz czasu kurczaka możesz usmażyc na patelni.

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyj.

W naczyniu żaroodpornym wysmaruj kurczaka 2 łyżkami sosu sojowego, 1 pokrojonym ząbkiem czosnku, papryką w płatkach, kurkumą, imbirem. (Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny).

Zamarynowanego kurczaka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 50 minut.

Kurczaka po upieczeniu zostaw na 10 minut w ciepłym piekarniku.

Pitę przygotuj według przepisu na opakowaniu.

W misce przygotuj sos do pity: Jogurt wymieszaj z koperkiem, natką, łyżeczką sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.

Warzywa i kurczaka drobno pokrój.

Nałóż farsz do pity, polej sosem.

Smacznego.

 

 Tortilla z łososiem

Dla dziecka od 18 miesiąca

Lista zakupów na 3 porcje:

 

Chrzan 1 łyżeczka

Czosnek ząbek 1 szt.

Dojrzałe pomidory 1 szt.

Łosoś wędzony 100 g

Natka pietruszki- pęczek 1 szt.

Sałata 1 szt.

Śmietana do zup i sosów 4 łyżki

Tortilla 4 szt.

Czas przygotowania:

Przygotowanie:10 minut

Gotowanie:2 minut

Razem:12 minut

Opis

Danie proste i pożywne.

 

Przygotowanie:

Sos: śmietana, chrzan, natka pietruszki, sól, pieprz, chrzan, czosnek.

Przygotowujemy tortille według przepisu na opakowaniu.

Na tortillę nakładamy odrobinę sosu, na to 2-3liście sałaty i znów sos, następnie pokrojonego lub w całości łososia.

Pokrojonego dosyć drobno pomidora, całość przyprawiamy pieprzem i zwijamy ostrożnie placek.

Smacznego.