Jak któraś mama nie dodała jeszcze wieku swojego dziecka to moze zrobic to tu:
http://www.photoblog.pl/obiadkimaluszka/155164759/pytanie.html
Kotlety z cieciorki
Dla dziecka od 18 miesiąca
Poziom trudności: łatwy
Lista zakupów na 3 porcje:
Nazwa Ilość
Bułka tarta 3 szt.
Cebula cukrowa 1 szt.
Ciecierzyca 250 g
Feta ser 250 g
Jajko 1 szt.
Koperek świeży 0,50 szt.
Olej do smażenia 1 szt.
Pieprz czarny 1 szczypta
Płatki owsiane do obtoczenia 1 szt.
Czas przygotowania:
Przygotowanie:12 godzin
Gotowanie:2 godzin i 10 minut
Razem:14 godzin i 10 minut
Przygotowanie:
Zmiksuj cieciorkę
Dzień wcześniej namaczaj w wodzie cieciorkę. W dniu robienia kotletów gotuj ją około 2 godziny. Posól pod sam koniec gotowania. Jak nie masz ziaren cieciorki możesz użyć także cieciorki z puszki.
Pokrój drobno cebulę i koperek.
Wymieszaj cieciorkę z fetą, jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Przypraw.
Formuj małe kotleciki, następnie obtocz w płatkach owsianych.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotlety będą rumiane.
Po zdjęciu z ognia połóż kotlety na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Smacznego.
Kotleciki jajeczno-warzywne
Dla dziecka od 18 miesiąca
Poziom trudności: łatwy
Lista zakupów na 4 porcje:
Nazwa Ilość
Bułka tarta 4 łyżki
Bułka tarta do obtoczenia 1 szt.
Groszek zielony 200 g
Jajko 2 szt.
Kukurydza konserwowa Bonduelle 200 g
Olej do smażenia 1 szt.
Pieprz czarny 1 szczypta
Pieprz czosnkowy 1 szczypta
Ser żółty maasdamer 40 g
Sos sojowy 1 łyżka
Szczypiorek 0,50 szt.
Ziemniaki ugotowane 40 g
Czas przygotowania:
Przygotowanie:10 minut Gotowanie:25 minut Razem:35 minut
Przygotowanie:
Ugotuj jajka oraz ziemniaki.
Następnie zostaw do ostygnięcia.
Zetrzyj ser żółty, pokrój drobno jajka, oraz rozgnieć ziemniaki.
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, przypraw.
Możesz dodać także jedno jajko surowe, zwiększ wówczas ilość bułki tartej.
Formuj nieduże kotleciki, obtaczaj w bułce tartej.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotleciki będą rumiane.
Kotlety z ziemniaków
Dla dziecka od 18 miesiąca
Poziom trudności: łatwy
Lista zakupów na 4 porcje:
Nazwa Ilość
Bułka tarta 4 łyżki
Bułka tarta do obtoczenia 1 szt.
Cebula 0,50 szt.
Jajko 2 szt.
Natka pietruszki 0,50 szt.
Olej do smażenia 1 szt.
Pieprz czosnkowy 1 szczypta
Płatki owsiane 3 łyżki
Rzeżucha 2 łyżki
Ziemniaki ugotowane 500 g
Czas przygotowania:
Przygotowanie:10 minut
Gotowanie:10 minut
Razem:20 minut
Przygotowanie:
Ubij ziemniaki.
Pokrój drobno rzeżuchę, natkę oraz cebulę.
Wymieszaj ziemniaki z jajkami, bułką tartą, płatkami owsianymi oraz pozostałymi składnikami.
Jeżeli farsz będzie zbyt lepki dodaj jeszcze odrobinę płatków owsianych, lub bułki tartej.
Formuj małe kotleciki. Obtocz w bułce tartej.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotleciki będą rumiane z obu stron.
Smacznego.