photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 24 LIPCA 2013

kotlety dla dzieci od 18 miesiąc

 

 

 

Jak któraś mama nie dodała jeszcze wieku swojego dziecka to moze zrobic to tu:

 

http://www.photoblog.pl/obiadkimaluszka/155164759/pytanie.html

 

Kotlety z cieciorki

Dla dziecka od 18 miesiąca

 

 

Poziom trudności: łatwy

 

Lista zakupów na 3 porcje:

Nazwa Ilość

Bułka tarta 3 szt.

Cebula cukrowa 1 szt.

Ciecierzyca 250 g

Feta ser 250 g

Jajko 1 szt.

Koperek świeży 0,50 szt.

Olej do smażenia 1 szt.

Pieprz czarny 1 szczypta

Płatki owsiane do obtoczenia 1 szt.

Czas przygotowania:

Przygotowanie:12 godzin

Gotowanie:2 godzin i 10 minut

Razem:14 godzin i 10 minut

 

Przygotowanie:

Zmiksuj cieciorkę

Dzień wcześniej namaczaj w wodzie cieciorkę. W dniu robienia kotletów gotuj ją około 2 godziny. Posól pod sam koniec gotowania. Jak nie masz ziaren cieciorki możesz użyć także cieciorki z puszki.

Pokrój drobno cebulę i koperek.

Wymieszaj cieciorkę z fetą, jajkiem, bułką tartą i koperkiem. Przypraw.

Formuj małe kotleciki, następnie obtocz w płatkach owsianych.

Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotlety będą rumiane.

Po zdjęciu z ognia połóż kotlety na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Smacznego.

 

 

 Kotleciki jajeczno-warzywne

Dla dziecka od 18 miesiąca

 

 

 

Poziom trudności: łatwy

 

Lista zakupów na 4 porcje:

Nazwa Ilość

Bułka tarta 4 łyżki

Bułka tarta do obtoczenia 1 szt.

Groszek zielony 200 g

Jajko 2 szt.

Kukurydza konserwowa Bonduelle 200 g

Olej do smażenia 1 szt.

Pieprz czarny 1 szczypta

Pieprz czosnkowy 1 szczypta

Ser żółty maasdamer 40 g

Sos sojowy 1 łyżka

Szczypiorek 0,50 szt.

Ziemniaki ugotowane 40 g

Czas przygotowania:

Przygotowanie:10 minut Gotowanie:25 minut Razem:35 minut

 

Przygotowanie:

Ugotuj jajka oraz ziemniaki.

Następnie zostaw do ostygnięcia.

Zetrzyj ser żółty, pokrój drobno jajka, oraz rozgnieć ziemniaki.

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, przypraw.

Możesz dodać także jedno jajko surowe, zwiększ wówczas ilość bułki tartej.

Formuj nieduże kotleciki, obtaczaj w bułce tartej.

Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotleciki będą rumiane.

 

 

 

 Kotlety z ziemniaków

Dla dziecka od 18 miesiąca

 

 

Poziom trudności: łatwy

 

Lista zakupów na 4 porcje:

Nazwa Ilość

Bułka tarta 4 łyżki

Bułka tarta do obtoczenia 1 szt.

Cebula 0,50 szt.

Jajko 2 szt.

Natka pietruszki 0,50 szt.

Olej do smażenia 1 szt.

Pieprz czosnkowy 1 szczypta

Płatki owsiane 3 łyżki

Rzeżucha 2 łyżki

Ziemniaki ugotowane 500 g

Czas przygotowania:

Przygotowanie:10 minut

Gotowanie:10 minut

Razem:20 minut

 

Przygotowanie:

Ubij ziemniaki.

Pokrój drobno rzeżuchę, natkę oraz cebulę.

Wymieszaj ziemniaki z jajkami, bułką tartą, płatkami owsianymi oraz pozostałymi składnikami.

Jeżeli farsz będzie zbyt lepki dodaj jeszcze odrobinę płatków owsianych, lub bułki tartej.

Formuj małe kotleciki. Obtocz w bułce tartej.

Smaż na dobrze rozgrzanym oleju aż kotleciki będą rumiane z obu stron.

 

 

Smacznego.