photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 14 WRZEŚNIA 2014

Kurczak w tymianku i szałot

 

 

 

 

 

PIECZONY KURCZAK W ZIOŁACH I SZAŁOT :)

 

 

 

Kurczak pieczony w piekarniku.. jego chrupiąca skórka, soczyste mięso - coś pysznego.

Do tego szałot. Taki zestaw idealny na niedzielny obiad :)

 

 

 

 

Składniki :  

 

Kurczak :

*kurczak świeży ok 1kg/1,3kg

*4łyżki oleju

*suszony tymianek

*słodka i ostra papryka w proszku

*duży ząbek czosnku

*przyprawa do kurczaka po Staropolsku

 

 

Szałot : 

 

*3 jajka

*1kg ziemniaków

*2 średnie marchewki

*2 średnie pietruszki korzeń

*średni seler

*puszka groszku z kukurydzą 

*2 czubate łyżki majonezu

*pieprz

*papryka słodka w proszku

*łyżeczka wegety

 

 

 

Przygotowanie : 

 

Kurczak :

 

Kurczaka myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy go olejem. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na kurczaku. Posypujemy go przyprawą do kurczaka, ostrą i słodką papryką

i wcieramy  to wszystko w kurczaka.

Na sam koniec posypujemy tymiankiem.

Pieczemy w 180*C przez około 2 godziny. 

Najlepiej takiego kurczaka przygotować dzień wcześniej

i włożyć do lodówki na całą noc. Cały kurczak przejdzie przyprawami. 

 

 

Szałot :

 

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, jajka, marchewke, pietruszke i seler.

Gdy wszystko się ugotuje, odstawiamy do ostygnięcia, a nastepnie kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do dużej miski.

Dodajemy groszek, kukurydzę i 2 czubate łyzki majonezu. Mieszamy.

Przyprawiamy według uznania. 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! :)

 

 

 

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika niekontrolowanakuchnia.