ZAKRĘCONE PARÓWECZKI Z SEREM :)
Zakręcone paróweczki z serem to idealna przekąska
gdy przyjdą do Nas przyjaciele czy rodzina.
Sprawdzą się również na domówkach, urodzinach
czy innych tego typu imprezkach.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu,
a składniki do ich przygotowania są tanie i ogólnie dostępne.
Smakują równie dobrze na gorąco jak i na zimno : )
Składniki :
*opakowanie ciasta francuskiego
*opakowanie parówek 'Berlinki'
*opakowanie sera żółtego w plasterkach
*ok. 3 łyżeczek musztardy
*jajko
*suszony majeranek
Przygotowanie :
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Ciasto francuskie kroimy na paseczki
o wymiarach mniej więcej 5x10cm. Każdy pasek smarujemy musztardą.
Parówki kroimy na 5cm kawałki, a ser na 10cm paski.
Na każdy kawałek ciasta kładziemy pasek sera,
a następnie kawałek parówki i zwijamy w rulonik.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
lub folią aluminiową.
W małej misce roztrzepujemy jajko i smarujemy każdy rulonik.
Przed włożeniem do pieca posypujemy je suszonym majerankiem.
Pieczemy aż staną sie złote (około 25 minut).
Świetnie smakują z tzatzikami czy ketchupem.
SMACZNEGO ! ;-)