photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 12 SIERPNIA 2013
Składniki
4 żółtka
1 kg m±ki 
10 dag (kostka) drożdży ¶wieżych
0,5 litra ¶mietany
2 łyżki cukru
1 kostka margaryny (250g)
1 słoik gęstego dżemu (ok. 250ml)

   

 

 Margarynę rozpu¶cić i ostudzić.

Drożdże rozpu¶cić w ¶mietanie.

Z m±ki, żółtek, cukru margaryny i drożdży zarobić ciasto.

Wstawić do lodówki na 1 godz. Ale nie koniecznie.

Ostatnio nie chłodziłam ciasta i nie widziałam różnicy,

trzeba tylko lekko podsypać m±k± podczas wałkowania.

 

Rozwałkować koła, przekroić na ósemki,

nałożyć dżem lub owocami i zawijać rogaliki,

posmarować białkiem na wierzchu.

Można też posypać grubym cukrem kryształem.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 st. na rumiano ok. 40 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

 

SMACZNEGO :)

 

Informacje o naplaniezycia


Inni zdjęcia: Dywany Atłasy i Łapacze snów bluebird1108.06.2025 evenstarBabyshower sztangel:))) patkigdNoce Orientalne bluebird11#1013. niepoprawnaegoistkaWidać, że Szczawnica. :-) ezekh114Wata tezawszezleMój dzisiejszy nastrój: o1la... maxima24