photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 3 SIERPNIA 2013

Przepis na klasyczną karpatkę. Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.  

 

Składniki:

Ciasto parzone:

 

    1 szklanka wody

    150g margaryny

    1 szklanka mąki pszennej

    5 jajek

    szczypta soli

    szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

 

Masa:

 

    3 szklanki mleka

    300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)

    ž szklanki cukru

    2 łyżeczki cukru waniliowego

    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)

    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)

    2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

 

    Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

    Ciasto podzielić na 2 części.

    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.

    Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

    Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

    Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.

    Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego 

Komentarze

~wiesia wiesio zrobi! :D jak przyjedziesz! i ocenisz!
10/08/2013 23:40:58
zuzanka bardzo apetyczna jest :))))

kiedyś karpatkę piekłam często ... przepis był identyczny ....czasem tylko zamiast piec blaty łyżką lub szprycą kładłam małe kupki ciasta na blasze i robiłam to karpatkę na ptysiowo :)

Bardzo fajnie podzielne ...nadziewałam po przekrojeniu albo też szprycką ...świetnie wchodziło w puste miejsca i nie brudziło palców przy jedzeniu :)))
Moje dzieci buntują się już na takie słodkości ....czasem robią wyjatek dra tiramisu lub wafelków z mocno czekoladową maślaną masą ....
Sobie samej nie piekę więc .... a szkoda chyba bo bardzo lubię :D
03/08/2013 20:48:09

Informacje o naplaniezycia


Inni zdjęcia: Popadało...:) halinampupil pink45Przy stawie żółwi nacka89cwaZ misiem ;* nacka89cwaJa nacka89cwaWiosna 2025r. rafal1589... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24