Mam świetny i już wypróbowany niejednokrotnie przepis na ciasto "Cappucino".
Coś dla łasuchów i dla tych, którzy się nie odchudzają i tych którzy ściemniają, że się odchudzają :P
Jeśli lubisz mleko w proszku i w dzieciństwie pożerałeś go łyżkami, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny :)
CIASTO NA DUŻĄ BLASZKĘ!
A więc zaczynamy od biszkoptu. Ten zawsze się udaje i pięknie wyrasta. Nadaje się także do innych ciast.
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 0.5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki wody
Wykonanie : Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka rozmieszane z 2 łyżkami wody, z octem, na końcu dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę dobrze zmiksować. Wkładać do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec 35 min.
(Żeby sprawdzić czy biszkopt się dobrze upiekł należy włożyć najlepiej drewniany patyczek, wykałaczkę w ciasto. Jeśli na patyczku zostanie ciasto to znaczy, że trzeba jeszcze chwile podpiec, jesli wykałaczka będzie czysta, biszkopt gotowy). Nie należy otwierać piekarnika przed czasem, ponieważ ciasto opadnie i zrobi się zakalec - Nie daj Boże :P
Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy go ostudzić i przekroić na pół POZIOMO :P
Masa :
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 0,5 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- Kawa Cappucino
Wykonanie masy : Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Jeśli nie posiadasz garnka na parę, weź zwykły garnek, nalej trochę wody, gotuj na wolnym ogniu, a na garnek włóż plastikową miskę. Sposób na MacGyver'a :D
Odstaw ubite jaja do ostudzenia.
Przygotuj żelatynę z niewielką ilością gorącej wody, pozostaw do ostygnięcia.
Do osobnej miski wrzuć margarynę (najlepiej żeby nie była prosto z lodówki, wtedy lepiej się utrze), dodaj ostudzone jaja, do tego na przemian 2 szkl. mleka w proszku i 2 serki homo. na koniec żelatyna, dobrze zmiksować.
Do blachy włóż połowę biszkoptu, wyłóż 3/4 masy. Na krem połóż drugą połowę biszkoptu, nasączonego w kawie cappucino (nie żałuj kawy, biszkopt będzie lepszy jak będzie bardziej mokry). Posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem. Możesz też na wierzch ułożyć małe biszkopciki nasączone w kawie i wszystko polać polewą czekoladową lub pozostawić takie jakie jest i posypać kawą cappucino.
Przepis można modyfikować wg. gustu i smaku :)
Ciasto jest PRZEPYSZNE i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Napisz gdy wypróbujesz.
SMACZNEGO! :)