LODY POD LUPĄ EKSPERTÓW
Są odżywcze i zdrowe, a niektóre ich rodzaje sprzyjają chudnięciu. W sklepach pełno jest jednak również ciężkostrawnych, kalorycznych lodów, które stanowią prawdziwe wyzwanie dla wątroby i trzustki.
Jak odróżnić jedne od drugich?
1. Pięć składników:
Tyle wystarczy do wyprodukowania odżywczych lodów. Jeżeli lista jest duża, to znak, że dodano sztuczne aromaty, barwnik, konserwanty czy zagęstnik (np. karagen, guma, guar). Co gorsza, niektórzy producenci wykorzystują również utwardzane tłuszcze roślinne (najbardziej szkodliwy jest olej palmowy). Dostarczają one kwasów trans, obarczanych winą za rozwój miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, a także nowotworów. Unikaj też lodów z automatu, zwykle sporządzanych na bazie sproszkowanego mleka czy śmietanki, z dodatkiem sztucznych aromatów.
2. Jakie dla diabetyka?:
Jeśli musisz kontrolować glukozę, wybieraj lody na bazie jogurtu naturalnego, dosładzane słodzikami naturalnymi, np. stewią czy ksyliotolem. Mają niski indeks glikemiczny, nie podnoszą więc gwałtownie poziomu cukru we krwi. Unikaj lodów słodzonych cukrem, tych z dodatkiem czekolady, kandyzowanych owoców, z polewą. Wybieraj specjalne lody dla diabetyków albo przygotuj mrożone gałki w domu, wykorzystując półprodukty (np. Dixie Diners, zawierający 16 razy mniej węglowodanów, kupisz przez internet).
3. Alergiku, uważaj!:
Najczęściej uczulają konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Wybieraj zatem lody kręcone wyłącznie z naturalnych składników. Unikaj jednak nawet niewielkiego dodatku owoców, które wywołują u Ciebie objawy alergii (np. truskawki, malin). jeśli cierpisz na alergię pokarmową, zrezygnuj też z pałaszowania lodów przyrządzanych na bazie czekolady, orzechów czy ciastek (zawierają gluten). Jeśli jesteś uczulona na laktozę albo białka mleka krowiego, np. kazeinę, jedz sorbety owocowe lub przygotuj lody w domu, na bazie mleka sojowego, migdałowego czy ryżowego.
4. Odchudzające:
Dieta, oparta na lodowych posiłkach bazujących na odtłuszczonym mleku może dać spektakularny efekt. Stymuluje bowiem organizm do dodatkowego wydatkowania energii (dla wyrównania temperatury). 100g lodów na bazie mleka ma od 120 do 160 kcal, a sorbety - 98kcal (gdy zawierają mało cukru). Jednak pamiętaj, że wszelkie dodatki - czekolada, karmel, posypka, ciasteczka, bakalie - bardzo podnoszą ich kaloryczność.
5. Brokułowe, buraczkowe:
To lody wytrawne, z dodatkiem buraczków, marchewki, awokado, kalafiora czy bakalii. Z powodzeniem mogą zastąpić mały posiłek. Są zdrowe, bo nie zawierają cukru, a dostarczają witamin, mikroelementów i specyficznych przeciwutleniaczy z warzyw, z których są przygotowane. Lody sporządzone na bazie warzyw to optymalna proporcja dla osób dbających o zdrowie i liczących kalorie (przepisy w internecie).