Witam Wszystkich!
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia?
Daje nam dużo energii, abyśmy mogli rozpocząć pozytywnie nasz dzień!
Ważne jest, żeby składało się ono z węglowodanów.
Węglowodany dzielą się na: proste i złożone.
Najcenniejsze są złożone, ponieważ są pożywne i dają nam siłę na długi okres czasu.
Ich struktura jest bardziej skomplikowana od struktury węglowodanów prostych, dlatego też ich trawienie zajmuje więcej czasu.
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE w zdrowych produktach:
-pieczywo razowe
-owsianka/ płatki zbożowe
-ciemny makaron
- ryż parboiled
-kasza gryczana
-kuskus
-zielone warzywa
Natomiast węglowodany proste podnoszą nasz poziom cukru gwałtowni i na chwilę. (np. niektóre owoce oraz słodycze)
Dużo osób eliminuje pieczywo z diety uważając, iż jest tuczące.
Ważne jest aby zachować odpowiednie proporcje tego produktu oraz, aby jeść pieczywo razowe.
Dlaczego?
Jest ono bogate w błonnik. Właściwości błonnika są nieocenione. Ułatwia pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, pomaga w odchudzaniu, hamuje uczucie głodu.
Z własnego doświadczenia polecam częściej spożywać płatki owsiane. Każdy na śniadaniem je na ogół kanapkę z białkiem (serem, szynką itd). Łączenie białek z węglowodanami spowalnia i utrudnia pracę trawienia.
Uważam, że owsianka łączona nawet z mlekiem przyśpiesza perystaltykę jelit.
Niestety nie każdy lubi jej smak. Ja utworzyłam własny przepis, który podam w następnej notce