Mój tort kanapkowy :)
polecam jest bardzo smaczny :)
Przepis
Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.
Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mąki (11 dl)
1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.
A teraz (albo w czasie pieczenia chlebka) przystępujemy do przyrządzania farszów do przełożenia chleba. Najpierw jednak dobrze jest zmieszać kilka łyżek majonezu z taką samą ilością łyżek śmietany 18 proc. Ponieważ jesteśmy wegetarianami, to nadzienia są bezmięsne, ale któregoś dnia podam kilka fajnych przepisów dla osób wszystkożernych.
Do tortu na zdjęciu przyrządziłam dwa proste i szybkie farsze:
1. Biały serek (gotowy zmielony) mieszamy z posiekanym koperkiem, dodajemy kilka startych na dużych oczkach tarki, rzodkiewek (można dodać np. kawałek papryki marynowanej lub świeżej, pokrajanej w drobna kostkę), mieszamy z dwoma łyżkami majonezu ze śmietaną, solimy do smaku i&gotowe!
2. Pięć jajek ugotowanych na twardo i wystudzonych siekamy drobno, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy z majonezem połączonym już wcześniej ze śmietaną i solimy do smaku. W ten sposób mamy dwa rodzaje tanich i prostych farszów, lekkostrawnych dla dzieci i osób starszych.
No i teraz smarujemy na przemian nasze warstwy chleba. Smarujemy wierzch i boki pozostałym majonezem i zabieramy się do dekoracji, wykorzystując: ogórki, koperek, pomidorki koktajlowe, czerwona cebulę, jajka na twardo, plasterki cytryny i inne warzywa świeże i konserwowane. Indywidualna kreacja jak najbardziej pożądana. Ale tak naprawdę im prościej, tym lepiej, polecam więc prostotę.