photoblog.pl
Załóż konto
Ważne!

Zdjęcie widoczne dla użytkowników posiadających konto PRO

Kup konto PRO
Jabol
Dodane 22 LIPCA 2007
1308
Dodano: 22 LIPCA 2007

Jabol

Jabol (tanie wino)- potoczne określenie taniego wina owocowego , najczęściej jabołkowego , aromatyzowanego. Jabole produkowane są przez wiele różnych wytwórni w całej Polsce, różnią się znacznie pod względem składu i smaku, jedynym w zasadzie wyróżnikiem jaboli jest ich niska cena. Słowo jabol niemal nigdy nie pojawia się na etykietce, na której zazwyczaj jest napisane wino owocowe aromatyzowane słodkie/półsłodkie lub nalewka z odpowiednim przymiotnikiem . Czasem jabol nie jest winem, lecz spirytusem z sokiem owocowym, stąd występowanie nazwy nalewka. W większości przypadków produkty nazywane nalewką są produktami fermentacyjnymi przypominającymi raczej wino. Istnieją wina, które w połowie lat dziewiedziesiatych powszechnie uważane były za jabole, a w 2005 roku uznawane były za wina wysokiej jakości i sprzedawane po znacznie wyższych cenach.

Niekiedy mówi się o tanich winach, że są siarkowane, gdyż w czasach PRL-u stosowano dwutlenek siarki do kończenia fermentacji wina i odkażania kadzi po fermentacji. Duża zawartość dwutlenku siarki w tanich winach typu jabol jest jednak głównie rodzajem legendy miejskiej. W istocie proces kończenia fermentacji i odkażania z użyciem tego związku chemicznego jest stosowany dość powszechnie, nawet w przypadku markowych win gronowych. Kwaśny smak jaboli wynikał raczej z mało dokładnych reżimów technologicznych, które powodowały zbyt późne lub zbyt wczesne kończenie fermentacji, co wiązało się ze zbyt dużym stężeniem kwasu octowego i aldehydów w końcowym produkcie.

Średnia cena jabola plasuje się w okolicach 4 zł, za tę cenę dostajemy najczęściej 0,75 l butelke zwrotną. Wiele firm produkujących jabole by zmniejszyć koszty produkcji do niezbędnego minimum pakuje swoje wyroby w różnego rodzaju kartoniki, butelki plastikowe, woreczki foliowe podobne do tych w które pakowane jest mleko oraz opakowania przypominające "dzbanki rodzinne" jogurtów.


Nalewka na różnych śliwkach
(z przewagą lub same węgierki):
1. Zaprawa:
1/2 laski wanilii
2 krople olejku migdałowego
100 ml spirytusu 95%
Do spirytusu wlać olejek, wrzucić rozdrobnioną wanilię, szczelnie zakorkować. Macerować 2 tygodnie, często mieszać. Po tym czasie zlac do butelki.
2. Nalew śliwkowy :
1kg śliwek j.w., nieco przejrzałych, nadwiędniętych, wydrylować, zostawić co 10 pestkę. śliwki rozdrobnić, wrzucić z odłożonymi pestkami do 3l słoja i zalać 1,15 l 70% spirytusu. Macerować 3-4 tygodnie, mieszając 3-4 razy w tygodniu. Zlać nalew znad owoców do gąsiorka.
3. Zaprawa na suszonych owocach:
25 g dobrych, suszonych śliwek (bez pestek, bez zapachu dymu itp)
25 g suszonej tarniny
10 g owoców głogu
25 g rodzynek
200 ml spirytusu 60 %
Śliwki i rodzynki rozdrobnić, wrzucić do słoika razem z inymi owocami, zalać spirytusem i szczelnie zakorkować. Macerować 4-6 tygodni, mieszać co jakiś czas, po czym zlać do butelki.
4. Karmel (ze 100 g cukru otrzymuje się 100-150 ml karmelu)
Cukier podgrzewać na patelni, ciągle mieszając, aż się stopi, sciemnieje i zacznie wrzeć. Palenie skończyć, gdy kropla cukru zanurzona w zimnej wodzie zastygnie na twardą, szklistą masę. Patelnię zdjąć z ognia, poczekać aż masa ostudzi się do ok. 60-70 stopni. Na 100 g wziętego cukru dolać wody tyle, aby otrzymać 100-150 ml karmelu. (Wodę wlewać ostroznie, bo pryska!)
NALEWKA ŚLIWKOWA (skład na 2l nalewki, 35 %)
1,15 l nalewu śliwkowego (przepis 2)
100 ml zaprawy (przepis 1)
200 ml zaprawy na suszonych owocach (przepis 3)
500 ml syropu cukrowego (0,5 kg cukru rozpuszczać w 0.25 l gotującej się wody, zbierając "szum")
12 ml karmelu ( przepis 4)
5 ml 10% roztworu kwasu cytrynowego
ok. 100 ml spirytusu 95%
W gąsiorku oznaczyc poziom 2 l. Wlać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Dopełnić do 2 l spirytusem. Barwę (zbyt jasna)można skorygować dodając karmelu. Po 6-8 (warto czekać!) tygodniach przefiltrować, zlać do butelek.
From: "Robert W"


A oto link do akcentu muzycznego:

http://www.wrzuta.pl/audio/jSxU8Pc5uO/volare_-_wino_wino


kilka mądrośi ludowych na temat win i innych alkocholi:

 

" Po wypiciu wina ptaszek jak sprężyna! "

" Najmilsza chwila poranka, dwa jabole do śniadanka "

" Jabolu, jabolu ja Cię piję na polu, twa siara mnie jara, przyśpiewa nam gitara "

" Sen wzmacnia, wódka usypia, wniosek - wódka wzmacnia "

" Kto se z rana winko machnie, temu z ryja ładnie pachnie "

" Niedaleko pada Polak od jabola "

Komentarze

arafatka to...to jest ful wypas.. wino wysokiej klasy.....
wypij ANtała... stracisz szacunek do jaboli ;p
24/07/2007 10:55:00
~sowiet spirytus 1l za 15-20 zeta? :o 10 maks :P
23/07/2007 20:43:23
~kornel ! " Zaprawa: 1/2 laski wanilii" !

wanilia?! no w chuj pamietam kiedys jak w wakacje kumpel po wypiciu lyka taniego czerwonego momentalnie wypuscil swe soki zoladkowe na powierzchnie po czym stwierdzil ze w jabolu typu red odrzuca go posmak wanili na ktora jest rzekomo uczuluony.Wysmialismy go.Jak w jabolu moze byc wanilia?!?!..a jednak kurwa jest, dzieki chlopaki za wyjasnienie jednej z najbardziej enigamtycznych zagadek mojego zycia:*
23/07/2007 16:49:43
sundown Niedaleko pada Polak od jabola ;)

Co prawda to racja ;P
23/07/2007 15:52:49
~aniamix chateau de jabol :D pozdro
23/07/2007 10:58:00
~slowik wino siarkowo-owocowe - jak juz ;P
"spirytusem z sokiem owocowym"?!
jabol 0.7l -3.40zl
spirytus 1l - 15-20zl/hurtowo moze nawet 5zl(watpie)
wniosek:
gdzie tam jest spirytus? i ile? :P

pzrd
22/07/2007 22:41:17
~kamil widzę konkret:P hehe 'wódka wzmacnia' to jest dobre ;]
22/07/2007 19:35:44
~qbabanan czy mozna tu cos dodac?! hieh hie..:PP ktos sie postarał :D
22/07/2007 18:18:28