Zdecydowałam, że pierwszym wpisem, będzie przepis na tartę. W moim domu, zawsze zajadamy się tartą zarówno na słodko, jak i tartą wytrawną. Dziś, przepis dokładnie na taką.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
1 żółtko
125 g masła (pokrojone na mniejsze kawałeczki)
1/4 szklanki wody (ok. 50-60 g)
szczypta soli
Wierzch tarty:
100 g żółtego sera tartego
150 g szynki (pokrojona w kostkę)
7 pieczarek
200 ml śmietany 30 %
3 ząbki czosnku
3 jajka
Wykonanie:
Do mąki dodajemy sól i masło, następnie żółtko i wodę i zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 15 min. Po wyciągnięciu formę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i przekładamy na formę, następnie kładziemy warstwę papieru do pieczenia i obciążamy, np. fasolą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z czosnkiem na patelni. Połowę żółtego sera mieszamy z jajkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto nakładamy warstwę pozostałego sera, następnie podsmażone z czosnkiem pieczarki i szynkę. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 min, aż masa się zetnie i podpiecze.
Gotowe!