photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 19 STYCZNIA 2015

Domowa szarlotka

Witam wszystkich odwiedzających mojego bloga!!!

Dziasiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na ciasto, które piekłam sama już jako dziewczynka chodząca do szkoły podstawowej. Niejednokrotnie w sezonie jesiennym, kiedy po świeże jabłka szłam do sadu szarlotka gościła na naszym stole kilka razy w tygodniu. Jest to ulubione ciasto mojej licznej rodzinki a jakże łatwe w przygotowaniu. Zanim przejdę do przepisu, chciałabym zapoznać Was z pewną ciekawostką.

 

Czy wiecie, że...

w jabłkach znajdują się pektyny, które wymiatają z organizmu resztki pokarmów,

regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. 

Jabłka także odkwaszają organizm, gdyż mają w sobie bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu a także żelaza, które zapobiega anemii. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Co ciekawe małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy. 




Przepis: 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

5 jajek

1 kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka i 3 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

5- 6 jabłek

Wykonanie:

Przygotowujemy jabłka. Obieramy i kroimy na 4 części wyrawając gniazda nasienne. Rozbijamy jajka- odzielamy żółtko od białka. Margarynę, żółtka, mąkę łączymy z 3 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i z tego wszystkiego zagniatamy ciasto.

Blaszkę smarujemy mała ilością oleju i wysypujemy bulką tartą. Na przygotowanej blaszce układamy ciasto. Zostawiamy trochę na kruszonkę i wkładamy ten kawałek do zamrażlanika. Jabłka układamy na cieście.  Z białek, szklanki cukru i cukru waniliowego ubiajmy pianę, rozkładamy ją na jabłkach. Następnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i albo ścieramy na tarce tworząc kruszonkę albo urywamy małe kawałki i rzucamy na pianę równomiernie. Ciasto wkładamy na 40- 45 minut do rozgrzanego piekarnikia do temperatury 170- 180 stopni.  I gotowe...  Smacznego!!!

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika malwina1559.