Witam po króciutiej przerwie!!!
Najprościej rzecz ujmując była ona spowodowana moim przygotowaywaniem się do kolokwium. Natomiast dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sałatkę, którą w moim domu wszyscy uwielbiają, mianowicie na sałatkę gyrosową. Pokuszę się o stwierdzenie, że każda pani domu zna takie danie jak gyros. Można spotkać się z różnymi przepisami, niejednokrotnie składniki w gyrosie układane są warstwami ja natmiast wszystkie produkty mieszam tak, aby wszytko się ze sobą dobrze przegryzło. Zanim jednak podam Wam przepis na moją autorską sałatkę gyrosową, chciałabym zapoznać Was z ciekawostką dotyczącą papryki, która jest jej składnikiem.
Czy wiesz, że...
papryka to witaminowa rekordzistka? Przywędrowała ona z Ameryki do Europy pod koniec XV wieku, zaś w wielu krajach jeszcze cztery wieki później była uważana za roślinę tylko ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia. C.d.n.