Witam wszystkich bardzo ciepło w to mroźne, świąteczne popołudnie!!!
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na domowe zapiekanki. Mimo, iż tkwimy w przekonaniu, że fast foody są niezdrowe czasami mamy na nie ochotę. Warto wówczas przygotować coś samemu w domu- na pewno będzie to mniej kaloryczne niż fast food kupiony w budce, a jaka frajda przy tym!! Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na domowe zapiekanki :-)
Czy wiesz, że...?
Zapiekanka to typowo polski fast food. Zaczęły być przygotowywane w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Pierwotna zapiekanka wyglądała podobnie jak i dziś czyli była to podłużna bułka z farszem z pieczarek i cebuli posypana serem. Dziś natomiast istnieje wiele rodzajów zapiekanek i do tradycyjnego farszu dodawane są także inne składniki.
A oto mój przepis na zapieknki...
Składniki:
bagietki (ilość w zależności od tego ile chcemy uzyskać zapiekanek)
przecier pomidorowy
zioła: oregano, bazylia, tymianek
pieczarki
cebula
ser( łatwo topliwy)
Wykonanie:
Bułki przecinamy tak aby powstały dwie płaskie części. Następnie rozcieńczamy przecier pomidorowy wodą- tak aby był jasny i rzadki. Smarujemy bagietki tym powstałym sosem. Na to posypujemy pomieszanymi ziołami. Pieczarki kroimy w zależności od tego jak lubimy- drobno lub w plasterki, po czym smażymy je z cebulą i układamy na bułkach. Na pieczarki posypujemy starty wcześniej ser. Przygotowane zapiekanki wstawiamy do piekarnika wcześniej już rozgrzanego i poieczemy je około 5-7 minut. Zapiekanki smarujemy takim sosem jaki lubimy. I gotowe !!!