Witam wszystkich odwiedzających miłośników dobrego jedzonka!!!
Dzisiaj mimo późnej pory chciałabym przekazać Wam przepis na bardzo prostą w wykonaniu ale i smaczną przekąskę mianowicie- na szynkę w galarecie. Niedawno, bo na początku grudnia mój narzeczony miał urodziny a wyprawiając je postanowiłam uraczyć gości tą mało pracochłonną a pożywną przekąską. Na imprezę w gronie znajomych nadaje się świetnie jako tak zwana "zagryska" ;-)
Składniki na roladki:
szynka konserwowa (tyle plastrów ile chcemy mieć roladek)
papryka
jajka
ogórek konserwowy
sos czosnkowy lub majonez
Składniki na galaretę:
1 kostka rosołowa
2 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz
Wykonanie:
Żelatynę należy rozpuścić w gorącym bulionie, który przygotowujemy z kostki rosołowej, wody, soli i pieprzu. Odstawiamy to do stężenia.
Jajko gotujemy na twardo, wystudzamy i kroimy na paski. Tak samo kroimy też ogórek i paprykę. Następnie bierzemy plaster szynki, smarujemy go niewielką ilością sosu czosnkowego lub majonezu i układamy na nim jajko, ogórek i paprykę- zawijamy to wszystko by tworzyło roladkę i odkładamy na półmisek. Tak samo postępujemy z resztą szynki. Roladki można dowolnie przystroić. Przygotowane ruloniki należy zalać tężejącą galaretką, schłodzić. I gotowe !!!