photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 2 STYCZNIA 2015

Makowiec

Witam po raz kolejny wszystkich, którzy odwiedzają mojego bloga ;-)

 

W moim domu święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez makowca. Postanowiłam wstawić przepis na niego teraz, ponieważ w okresie przedświątecznym nie dałam rady z powodu natłoku obowiązków a przecież makowca można upiec nie tylko na święta lecz w ciągu roku też. Jest to ciasto, które nadaje się na każdą okazję. Powyżej na zdjęciu moje makowce pieczone przed świętami, którymi podzieliłam się z mamą, ciocią i babcią. 

 

Ciekawostką jest, że...

Nie każdy wie o tym, że oprócz uwielbianych przez wielu walorów smakowych, ziarna maku są również skarbnicą zdrowia. Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, B, D, E, a także witaminę C,  które wzmacniają odporność,  poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Jest również doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. Reguluje także pracę układu pokarmowego a funkcję tę mak zawdzięcza niemałej zawartości błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu. 


A oto przepis na tradycyjny makowiec...

 

Składniki: 

  • Masa makowa
  • 1/2 kg maku
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 5 żółtek
  • około 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 10 białek
  • Ciasto
  • 1 duża kostka drożdży (100 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% (350 ml)
  • Sposób przygotowania:

Masa makowa: Mak sparzyć wrzątkiem a następnie gotować w mleku do miekkości. Zostawić mak na noc w mleku, a następnego dnia zemleć dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Masło utrzeć z cukrem i pięcioma żółtkami. Dodać do maku utarte masło z cukrem i żółtkami. Dodać sparzone i pokrojone bakalie oraz olejek migdałowy. Z 10 białek ubić pianę na sztywno i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać. 

Ciasto: Drożdże zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu. Poczekać aż zapączkuja (zaczną się pienić). Wymieszać mąkę z cukrem waniliowym. Gdy drożdże zapączkują wlać je na mąkę, dodać 5 żółtek i mleko. Wyrabiać delikatnie ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać kilka łyżek wody. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, rozwałkować i na tak przygotowane placki nakładać mak, zostawiając wolny margines od brzegu. Zawijać delikatnie w roladę. Ułożyć makowce na dużej blasze. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika malwina1559.

Informacje o malwina1559


Inni zdjęcia: ... itaaan... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24:) dorcia2700... maxima24... maxima24