photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 29 GRUDNIA 2014

Pierogi z kapustą i grzybami

Witam po świątecznej przerwie!! 

 

Chciałabym dzisiaj przedstawić przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Mimo, że święta już minęły warto go mieć w swoich zbiorach ponieważ pierogi wpisały się w naszą kuchnię i są w niej obecne cały czas. Nadają się na różne okazje jak i na codzienny obiad. Wprawdzie w tej chwili większość z nas stawia na wygodę i oszczędność czasu, wybierając produkty gotowe, natomiast przygotowując samemu tę potrawę można się cieszyć nie tylko domowym smakiem ale i satysfakcją ;-)

Ciekawostką jest, że:

gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa,  znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następne 12 miesięcy.

Czas na przepis:

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Możesz to zrobić prz pomocy maszynki. Pierogi  gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię).

 

Pozdrawiam i życzę smacznego 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika malwina1559.