photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 28 KWIETNIA 2013

1 główka sałaty rzymskiej 
12 pomidorków koktajlowych (cherry) 

100 g małych grzanek (najlepiej czosnkowych) 

4 łyżki oliwy 

1 podwójna (ok. 700 g) pierś kurczaka 

50 g wiórków parmezanu( ja nie dodaje)


Sos: 

4 łyżki oliwy 

1 łyżka octu winnego 

1 łyżka soku z cytryny

 osuszone mięso kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, usmaż mięso ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia

Liście sałaty oczyść, wypłucz i dokładnie odsącz (większe liście porwij na kawałki). Przełóż do dużej salaterki. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sałaty dodaj ostudzone mięso kurczaka, pomidorki i grzanki, wymieszaj. Przygotuj sos: w małej miseczce ubij trzepaczką 4 łyżki oliwy z octem winnym, sokiem z cytryny, kilkoma kroplami sosu worcester, solą i pieprzem. Wylej sos na sałatę. Całość delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki posyp wiórkami parmezanu i od razu podawaj.

Komentarze

dontloosehope takie salatki sa najlepsze!
29/04/2013 9:25:32