Co zrobić, aby ciasto na pierogi było bardziej miękkie?
Do ciasta dodawaj tylko żółtko zamiast całego jajka.
Co zrobić, aby pierogi nie przywierały do dna podczas gotowania?
Tuż po wrzuceniu pierogów do garnka, mieszaj je bardzo delikatnie od spodu najlepiej drewnianą łyżką. Wystarczy ok 30 sekund.
Co zrobić, aby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?
Pierogi wrzucaj bezpośrednio na wrzątek, jednak po ok 1 minucie zmniejsz ogień na średni, tak aby woda nie bulgotała wściekle.
CZARNE PIEROGI:
ciasto: 3 szklanki mąki, szklanka gorącej wody, łyżeczka oleju, szczypta soli, 6 łyżek kakao
farsz: 300g jagód, 150 g twarogu, łyżeczka cynamonu, 4 łyżku cukru pudru.
ZIELONE PIEROGI:
ciasto:3 szlanki mąki, jajko, szklanka gorącej wody, łyżeczka oleju, szczyptka soli, 9 kostek szpinaku mrożonego.
farsz: 250g twarogu, 2 czerwone cebulki podsmażone na oliwie, sól, pieprz.
CZERWONE PIEROGI:
ciasto: 3 szklanki mąki, jajko, szklanka gorącej wody, łyżeczka oleju, szczypta soli, mały słoiczek koncentratu pomidorowego.
farsz: 300g twarogu, sól, pieprz, chilli.
ŻÓŁTE PIEROGI:
ciasto: 3 szklanki mąki, jajko, szklanka gorącej wody, łyżeczka oleju, szczypta soli, 3łyżki kurkumy albo curyy.
farsz: puszka kukurydzy, 1 czerwona cebulka podsmażona na oliwie, sól, pieprz.