photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 8 MAJA 2015

Co jeść ??

Podzielone na części booo to ogromny temat ;) 

Zacznijmy od podstaw. 

Część 01 - podstawy. 

 

Dzień najlepiej zacząć od szklanki wody z cytryną. 

to porcja mikroelementów, solidnie przeczyszcza i podkręca metabolizm, usuwa toksyny z organizmu. Usuwa nadmiar cholesterolu z arterii krwionośnych, ale też normalizuje jego poziom, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych.

 

Węglowodany

Są głównym źródłem energii dla naszego organizmu (spalenie 1 g dostarcza 4 kcal) Dlatego warto je jeść przed treningiem - ćwiczeniami, które trwają ponad 15-30min.

Złożone: 

to te, które nie są przetworzone, są z kolei bardzo pożywne i powinny być częścią każdej zdrowej diety. Składają się z wielu połączonych ze sobą molekuł glukozy. Ponieważ ich struktura jest bardziej skomplikowana od struktury węglowodanów prostych, dlatego też ich trawienie zajmuje więcej czasu. Można je znaleźć w warzywach, owocach, nasionach, pełnych ziarnach i orzechach. 

Produkty zawierające węglowodany złożone: 
- pieczywo pełnoziarniste 
- fasola 
- brązowy ryż 
- makaron 
- ziemniaki 
- kukurydza 
- płatki owsiane 
- zboża 
- soczewica 
- kuskus 
- marchew 
- zielone warzywa 

 

Proste:

 to po prostu proste cukry, które z punktu widzenia chemicznego składają się z jednego lub dwóch rodzajów cukru. Najczęściej występują w przetworzonych pokarmach jak np: cukier, makaron, biały ryż, biały chleb. Najprostszym węglowodanem jest po prostu biały cukier, który większość z nas codziennie dodaje do kawy lub herbaty. Produkty jak cukierki, ciasta, słodycze, syropy, soki i napoje słodkie to kolejne przykłady węglowodanów prostych. Można je także znaleźć w mleku i owocach, ale jest to zdecydowanie zdrowsze ich źródło, ze względu na występowanie błonnika, witamin, minerałów i innych wartości odżywczych. 

To idealne źródło energii jeśli wykonujemy intensywny trening. Natomiast jeśli się odchudzamy i chcemy kontrolować poziom glukozy we krwi to powinniśmy jak najmocniej ograniczać ich spożycie.

 

 

Białko:

Zacznijmy od prostego pytania: po co nam białko? Odgrywa w organizmie mnóstwo ważnych ról. Dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny, transportuje różne substancje, jest budulcem tkanek, stanowi średnio aż 15% masy ciała. Ludzki oragnizm nie potrafi gromadzić białka na zapas, tak jak to robi z węglowodanami i tłuszczem. Ponieważ ciało stale zużywa białko i potrzebuje jego dostaw, warto zadbać o to, by go nie brakowało w diecie.

Chcąc wzbogacić sowją dietę w białko warto siegać po mleko, nasiona strączkowe, jaja i mięso. Wśród mięs najbogatszym w białko produktem jest wołowina. Pamiętaj jednak o tym, że zwykle w mięsie sporo jest też nasyconych kwasów tłuszczowych, które uznaje się za szkodliwe dla zdrowia. Dlatego wybierając mięso, siegaj po jak najchudsze kawałki i nie przesadzaj z ich rozmiarem.

Białko po treningu

Wiele badań naukowych udowodniło, że przyjmowanie produktów wysokobiałkowych wkrótce po treningu pomaga regenerować mięśnie i budować ich masę. Ale to tylko pół prawdy, bo aby wzmacniać mięśnie, białko trzeba uzupełnić o węglowodany, które są kluczowym składnikiem diety, wspomagajacym wzrost siły mięśni.

 

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika koscix3ann.