Co jeść ??
Podzielone na części booo to ogromny temat ;)
Zacznijmy od podstaw.
Część 01 - podstawy.
Dzień najlepiej zacząć od szklanki wody z cytryną.
to porcja mikroelementów, solidnie przeczyszcza i podkręca metabolizm, usuwa toksyny z organizmu. Usuwa nadmiar cholesterolu z arterii krwionośnych, ale też normalizuje jego poziom, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych.
Węglowodany
Są głównym źródłem energii dla naszego organizmu (spalenie 1 g dostarcza 4 kcal) Dlatego warto je jeść przed treningiem - ćwiczeniami, które trwają ponad 15-30min.
Złożone:
to te, które nie są przetworzone, są z kolei bardzo pożywne i powinny być częścią każdej zdrowej diety. Składają się z wielu połączonych ze sobą molekuł glukozy. Ponieważ ich struktura jest bardziej skomplikowana od struktury węglowodanów prostych, dlatego też ich trawienie zajmuje więcej czasu. Można je znaleźć w warzywach, owocach, nasionach, pełnych ziarnach i orzechach.
Produkty zawierające węglowodany złożone:
- pieczywo pełnoziarniste
- fasola
- brązowy ryż
- makaron
- ziemniaki
- kukurydza
- płatki owsiane
- zboża
- soczewica
- kuskus
- marchew
- zielone warzywa
Proste:
to po prostu proste cukry, które z punktu widzenia chemicznego składają się z jednego lub dwóch rodzajów cukru. Najczęściej występują w przetworzonych pokarmach jak np: cukier, makaron, biały ryż, biały chleb. Najprostszym węglowodanem jest po prostu biały cukier, który większość z nas codziennie dodaje do kawy lub herbaty. Produkty jak cukierki, ciasta, słodycze, syropy, soki i napoje słodkie to kolejne przykłady węglowodanów prostych. Można je także znaleźć w mleku i owocach, ale jest to zdecydowanie zdrowsze ich źródło, ze względu na występowanie błonnika, witamin, minerałów i innych wartości odżywczych.
To idealne źródło energii jeśli wykonujemy intensywny trening. Natomiast jeśli się odchudzamy i chcemy kontrolować poziom glukozy we krwi to powinniśmy jak najmocniej ograniczać ich spożycie.
Białko:
Zacznijmy od prostego pytania: po co nam białko? Odgrywa w organizmie mnóstwo ważnych ról. Dostarcza energii, pomaga zwalczać toksyny, transportuje różne substancje, jest budulcem tkanek, stanowi średnio aż 15% masy ciała. Ludzki oragnizm nie potrafi gromadzić białka na zapas, tak jak to robi z węglowodanami i tłuszczem. Ponieważ ciało stale zużywa białko i potrzebuje jego dostaw, warto zadbać o to, by go nie brakowało w diecie.
Chcąc wzbogacić sowją dietę w białko warto siegać po mleko, nasiona strączkowe, jaja i mięso. Wśród mięs najbogatszym w białko produktem jest wołowina. Pamiętaj jednak o tym, że zwykle w mięsie sporo jest też nasyconych kwasów tłuszczowych, które uznaje się za szkodliwe dla zdrowia. Dlatego wybierając mięso, siegaj po jak najchudsze kawałki i nie przesadzaj z ich rozmiarem.
Białko po treningu
Wiele badań naukowych udowodniło, że przyjmowanie produktów wysokobiałkowych wkrótce po treningu pomaga regenerować mięśnie i budować ich masę. Ale to tylko pół prawdy, bo aby wzmacniać mięśnie, białko trzeba uzupełnić o węglowodany, które są kluczowym składnikiem diety, wspomagajacym wzrost siły mięśni.