Składniki:
3 kolby kukurydzy, mogą być mrożone
trochę masła
sól
Przepis:
kolby poprzełamywać na połówki - pójdzie wam to łatwiej niż wszelkie próby przekrawania ich.
można gotować tradycyjnie, w garnku: gotować pod przykryciem, w osolonej wodzie *, przez 10-12 min. podawać posmarowane masłem i posolone do smaku.
lub na grillu: posmarować masłem, posolić, owinąć w folie aluminiową i piec na grillu 45 min. (około) co jakiś czas obracając.
lub w mikrofali: w odpowiednim naczyniu, zalane wodą (mało, niecała szklanka) gotować. Jeśli mikrofala nie jest wyposażona w talerz obrotowy, nie zapominać o obracaniu. Czas gotowania w mikrofali zależy od ilości jedzenia. Jedna kolbę gotujemy ok. 5 min. Każda dodatkowa kukurydza to ok. 2 min. gotowania dłużej. Po ugotowaniu odczekać jeszcze parę minut nie wyjmując kukurydzy z mikrofali. Również posmarować masłem i posolić.
* Gotowanie kukurydzy w kolbach
Kukurydza gotowana w wodzie z solą twardnieje. Dlatego należy ją gotować z dodatkiem mleka i cukru. Mleko i cukier nadają kukurydzy przyjemny aromat
Zwróć uwagę aby kukurydza była przeznaczona do jedzenia "przez ludzi" często w sklepach pojawia sie kukurydza pastewna która ma bledszy kolor, jest twarda i mniej słodka
Smacznego!!!!!:p
Majsiorydza rządzi!!!!