photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 9 LUTEGO 2011

czerwone morze...

Kazdy z nas pewnie jadł lub przynajmniej przyprawiał coś papryczką chili... Osobiście uwielbiam ostre potrawy, jednak jak możliwe są ostre, to mozna sie przekonac zwłaszcza w krajach dalekiej Azji lub Ameryki środ i połud... Jednak jeśli chodzi o mistrzów są nimi mieszkańcy Półwyspu Indyjskiego... jadac nasza zimą (to ich zima tez, plus 30 ) przez zachodnia częsć Thar, po jednej i drugiej stronie drogi ukazało sie morze, morze jak ogień piekielny ostre... jak okiem sięgnął wszędzie były te papryczki... prażyły się na słońcu w powietrzu bez wilgoci... jedna z nich starczy by wykręcic nam twarz w komicznym wyrazie, mało tego jedna jej pestka starczy by grymas nasz był porównywalny ze  staraniami mimicznymi Mr. Bean'a... Jezu, a tu ich były miliardy... jednak, czy to tak dużo? mieszkańców Indii jest ponad milard, a oni jedzą takich papryczek kilka dziennie... oni nimi zagryzają tak jak my ogórkiem...) są mistrzami... ale szybko zrozumiałem dlaczego, otóż w tamtejszym klimacie to środek na każda dolegliwosć żołądkową...

Komentarze

anerinka niesamowity widok.....pięknie
+przypadkiem zapraszam na mój pb:)
23/02/2011 20:09:22
~jestemxbogiem łoooo ;D imponujące :O
22/02/2011 19:17:20
astiza bardzo piekące czerwone morze :D
19/02/2011 21:18:56
petiteannie faajne! :)
19/02/2011 12:39:09
kamrat twój nick bije wszystko))))
19/02/2011 19:59:22

psychickid co do papryczki to uwielbiam je. a co do radości, to trochę jej jest. zaczęłam zauważać ją w drobnych rzeczach. i to jest dobre, bardzo.
16/02/2011 20:11:28
wlochata :)
15/02/2011 22:10:07
electricity miło mi to słyszeć ;)
14/02/2011 13:17:37
tonacja o rany! ależ widok!
uwielbiam chili, to moja ulubiona przyprawa w postaci startej, jednak w postaci warzywka jadamy ją od święta - mimo wszystko nie wszędzie tak łatwo ją kupić. Cóż... śmieszą mnie docinki niektórych ludzi, którzy próbują mojej kuchni i dziwią się, że jeszcze nam żołądki się nie popsuły od tej ostrej przyprawy.
14/02/2011 7:45:27
kamrat właśnie chili jest świetna, w ogóle papryka...mielona słodka nadaje aromat i barwę potrawą, pieprz kajeński to też nic innego jak odmiana bardzo ostrej papryczki Cayenne (obniża cholesterol), świat bez-paprykowy byłby beznamiętny bo to przecież najlepiej dostępny afrodyzjak)
14/02/2011 9:53:29

givemewatermeloncake
13/02/2011 12:41:50
angelenef smacznego!
09/02/2011 11:20:10

Informacje o kamrat


Inni zdjęcia: :) szarooka9325Miły zakątek. ezekh114Uparty jak Osioł :) bluebird11Rekonesans terenu. ezekh114... thevengefulone... thevengefuloneMorze kostki. ezekh114... thevengefulone... thevengefulone... thevengefulone