photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 18 LUTEGO 2008

pasibrzuch kocha mleko

Mleko - wydzielina gruczołów mlekowych samic ssaków służąca jako pokarm dla młodych osobników.

Charakter fizyczny - emulsja. Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/mł. Wymagania weterynaryjne w Polsce mówią, że nie może spaść poniżej 1028 kg/mł w 20°C.

 

Substancje mineralne

  • Wapń. W mleku krowim od 1 do 1,2 g/l. Ok 2/3 całego wapnia związane jest z kazeiną w postaci dwu- i trójwapniowego fosforanu. 10% wapnia występuje w formie jonowej, a ok. 20% jako niezjonizowane węglany, fosforany i cytryniany.
  • Fosfor. W mleku krowim 0,093-0,096%. W postaci fosforanów wapnia, magnezu i potasu. Związany jest także estrowo z kazeiną, tłuszczami i cukrowcami.
  • Potas. Występuje głównie w postaci wolnych jonów. Zawartość waha się w granicach 1,35-1,55 g/l. Zawartość potasu zależna jest od zawartości sodu. Im mniej sodu, tym więcej potasu.
  • Chlor, Sód. Występują w mleku jako wolne jony, ale w ścisłym powiązaniu z jonami wapnia i potasu. Zasadnicza rola chloru i sodu polega na utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia osmotycznego mleka (wspomaga ono również laktozę).
  • Magnez. Występuje w mleku zarówno w postaci związków rozpuszczonych (73-75% ogólnej ilości), jak i w postaci koloidalnej - fosforanów i cytrynianów. Tylko niewielka ilość magnezu (15%) występuje jako wolne jony. Magnez wpływa na stabilność termiczną mleka.
  • Kwas cytrynowy. Świeże mleko ma go od 0,16 do 0,2%. Jest on syntetyzowany w gruczole mlekowym; spełnia rolę czynnika buforującego. W 90% tworzy rozpuszczalne sole wapnia, magnezu i potasu.
Witaminy
  • Witamina A. Wytwarzana przez organizm krowy z karotenu pobieranego z paszą. Następnie z krwią transportowana jest do gruczołu mlecznego. Witamina A gromadzona jest głównie w tłuszczu mleka; zawiera on 0,002% witaminy A i 0,0001% karotenu.
  • Witamina D. Powstaje w organizmie zwierzęcia lub bezpośrednio w mleku, a nawet w paszy: ze steroli pod wpływem promieni UV. W mleku obecny jest cholesterol w ilości 0,012% i w witaminę D może się on przekształcać przez naświetlenie mleka lub po spożyciu.
  • Witamina E (tokoferol). Jej źródłem jest pasza zadawana krowie. Dlatego w sezonie pastwiskowym mleko jest bogatsze w witaminę E niż w sezonie zimowym.
  • Witaminy z grupy B

Komentarze

~madzia Nie pij tyle tego mleczka!!
buzka
27/02/2008 13:03:16
~robuch Nie pij tak duzo mleka bo dla dzieci zabraknie hyhy pozdro karku spoko fotencja :)
21/02/2008 11:18:57
kllaudiis no no ślicznie... jak będziesz pić tyle tego mleka to będziesz większy do MaXa heh Basia dziękuje i również pozdrawia.:)

wielkie pozdrowionka Dużo radości i Słonka:) pa
19/02/2008 21:34:58
Użytkownik usunięty slicznie:**
bu$$ka:**
19/02/2008 19:15:27
aleksis90 pij mleko, będziesz wielki =D hehe :) pozdrowionka :)
18/02/2008 23:45:40
claudiass no mleczko to samo zdrowie ;P
foto super
hehe;)
18/02/2008 21:16:22
blokersi8zamuleni na zdrowie ;p
heh xD
pozdro :)

by Monia:*
18/02/2008 20:55:58
Użytkownik usunięty hehe xD
pozytywnie :)
pozdro :*
18/02/2008 20:41:12