Moje dzisiejsze żywienie i inspiracja dla was :)
Śniadanie:
Bananowa owsianka z owocami
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 2.5 łyżki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyzeczki syropu klonowego
- kilka borówek
- 3 truskawki
Podgrzewamy wodę z mlekiem. Wspypujemy płatki, wiórki i pokrojonego banana. Gotujemy do zgęstnienia około 10-15 minut. Wykładamy do miseczki, polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami.
Przekąska:
- dwie sztuki sushi
Obiad:
Łosoś na szpinaku
- filet z łososia
- 2 garście świeżego szpinaku
- pół łyżeczki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
Sos sojowy, syrop klonowy i sok z cytryny mieszamy razem i wylewamy na patelnię. Układamy łososia skórą do góry i smażymy pod przykryciem kilka minut. Przewracamy, dolewamy troszkę wody i czekamy aż łosoś "dojdzie". Można też upiec łososia w piekarniku - wylewamy przygotowany sos do naczynia żaroodpornego, układamy łososia skórą do góry i pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach około 15-17 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy troszkę wody i wrzucamy szpinak. Czekamy aż zwiędnie i dodajemy czosnek i sól. Wykładamy na talerz.
Kolacja:
Pieczone marchewki
- 3 marchewki
- szczypta soli
- szczypta chili
- szczypta cynamonu
- łyżeczka oliwy z oliwek
Każdą marchewkę kroimy na 6 części. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut, mieszając w międzyczasie.
Tabela makro w ostatnim zdjęciu :)