Dzień Dobry !
Czekają mnie najbliższe miesiące zdorwego jedzenia i gotowania !
Dziś ŻUREK !
Składniki ;
boczek
3 laski kiełbasy białej ( najlepiej niedźwiedziej )
majeranek
cebula
sol, pieprz
masło
zakwas na żurek
ziemniaki
marchew i pietruszka
śmietanka
3 jajka
Tłusty, kwaśny , żurek :
W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę na masełku przesmażam posiekaną w kosteczkę cebulkę , kolejno dodaję pokrojony w kostkę boczek , gdy się razem przesmażą dodajemy ugotowaną i pokrojoną w plastry kiełbaske białą.
Dodaję 4 łyżki majeranku i przesmażam, Kolejno zalewam wodą około 600 ml dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki , startą na tarce marchew z pietruszką doprawiam solą , pieprzem i gotujemy tak długo, aż ziemniaki zaczną robić się miekkie, Do przygotowanego wywaru dodaję 0.5 l zakwasu , doprawiam majerankiem ( ja lubię dużo ) i gotuję jeszcze około 45 minut , doprawiaąc do smaku. Na koniec delikatnie hartuję śmietankę i dodaję pokrojone jajka ugotowane na twardo.
pozdrawiam : Angelika
Inni zdjęcia: Lżej.. itaaan1447 akcentovaBHP- zielone kółko. ezekh114Podcienie elmarWIŚNIA JAPOŃSKA (SAKURA) xavekittyx... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24