Jabłecznik kruchy
500 g mąki
250 g tłuszczu
2 całe jajka
1 żółtko
200 g cukru
2 łyżki śmietany
1/2 proszku do pieczenia
1 łyżka tartej bułki
1-1,5 kg kwaśnych jabłek
Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, żółtko, cukier, śmietanę.Schłodzić pół godziny w lodówce. Podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać tartą bułką, nałożyć masę jabłeczną (jabłka usmażonea suchej patelni z odrobinką cukru i cynamonem n), przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i upiec ( ok. 30 minut ). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem .
Komentowanie zdjęcia zostało wyłączone
przez użytkownika iwoncia1509.
Inni zdjęcia: Oddziela Wisła. ezekh114:) dorcia2700Podróż to przygoda elmar*** coffeebean1... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24