Ciasto Brzoskwiniowa fantazja
Składniki:
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki ( z małymi górkami) mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli do białek
poncz:
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
masa soczkowo - brzoskwiniowa:
0,5 litra soku przecierowego marchew-jabłko-brzoskwinia (użyłam Kubusia)
5 łyżek cukru
100 gramów masła ewentualnie margaryny
2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40g)
masa jogurtowo - brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
550 - 600 gramów jogurtu naturalnego
2 galaretki brzoskwiniowe (ostatecznie możemy dać pomarańczowe)
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Treść przepisu:
Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek. Te drugie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy dalej na najwyższych obrotach przez około minutę, potem zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Kiedy biszkopt wystygnie, delikatnie odrywamy od niego papier, papier wkładamy do blaszki, układamy na nim biszkopt, następnie ponczujemy zalewą z brzoskwiń.
Masa soczkowa:
1 szklankę soku zagotowujemy z tłuszczem i cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń (będzie bardzo gęsty). Od razu wykładamy go na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Kiedy masa schłodzi się do temperatury pokojowej, wkładamy ciasto do lodówki do zgęstnienia.
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie jednym ruchem przelewamy do jogurtu i miksujemy do połączenia składników.
UWAGA: W tym momencie sprawdzamy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, dodajemy pożądaną ilość cukru pudru(!).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Krem wkładamy do lodówki na taką ilość czasu by uzyskał konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Kiedy to nastąpi wykładamy go na masę soczkową i wygładzamy powierzchnię.
Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
Ostatnia warstwa.
Dwie ostatnie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie do lodówki do częściowego zgęstnienia (coś a la gęsty kisiel).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, układamy je na masie jogurtowej.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je delikatnie na brzoskwinie i wkładamy do lodówki na parę godzin.
Ciasto Łabędzi puch:
Składniki:
Biszkopt:
Masa:
Posypka:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do piany mieszać tylko do połączenia składników.
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków blachy nie natłuszczać), przełożyć ciasto. Biszkopt piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, następnie odkroić nożem brzegi ciasta od blaszki, wyjąć ciasto, zdjąć papier ze spodu. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Masa:
Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem na papkę, dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cu
Komentowanie zdjęcia zostało wyłączone
przez użytkownika iwoncia1509.
Inni zdjęcia: Oddziela Wisła. ezekh114:) dorcia2700Podróż to przygoda elmar*** coffeebean1... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24