Młode jagnię w przeciwieństwie do starego łykowatego barana jest pyszne, miękkie i rozpływa się w ustach :)
Do przygotowania dania można użyć żeberek lub tez, jak ja, kotletów z uda.
W brytfance układamy:
jagnięcina,
obrane i pokrojone ziemniaki( osobiście lubię ziemniaki najpierw podgotować i takie półmiękkie układać dopiero w brytfance)
cebule obrana i pokrojona w ćwiartki,
pomidory w skórce –połówki,
zmiażdżony czosnek,
kilka liści bobkowych,
tarty parmezan,
sporo siekanej natki pietruszki,
kilka plasterków papryczki chili,
solimy, mieszamy i polewamy oliwa z oliwek tak aby mięso pozostało na spodzie.
Pieczemy około godziny.
Smacznego :)
[i]
Ps jagniecine polska i nowozelandzka mozna kupic np w makro, w NZ jagniecina pozyskiwana jest z okolo rocznego zwierzaka wiec napewno starym baranem nie jest :)[/i]