Brukselka, jakże znienawidzona przez wiele osób, a czemu? A temu ze zwykle za długo jest gotowana, traci wtedy swój słodki smak a nabiera pierdliwego zapaszku :p
Brukselki (garść na 2 osoby)umyć i obrać z wierzchnich liści, wrzucić na gotująca posolona wodę – gotować około 3minuty (5 jeśli brukselki są wielkie), odcedzić i pozostawić w lodowatej wodzie na 5 minut. Pokroić wzdłuż na 3 części, odstawić. Na głębokiej patelni podgrzać masło i oliwę z oliwek, dodać 1 średnia posiekana cebule, podsmażyć ale nie zarumieniać. Wsypać ryz (około ¾ szklanki arborio) pozwolić nasiąknąć tłuszczykiem, jak będzie przezroczysty dodać białego wina (1/3 szklanki), odparować. Zalać gorącym bulionem, mieszać i dodawać bulionu w miarę potrzeby czekając aż ryz wchłonie. Dodać szczyptę szafranu. Gotować około 15- 20 minut aż ryz będzie al dente. Dodać brukselkę zamieszać, zdjąć z ognia dodać łyżkę masła i parmezan, pomieszać dokładnie.
Smacznego.
:)