Twaróg jest powszechnie zalecany w większości diet odchudzających, jako zapewniający uczucie sytości przy jednoczesnym małym ładunku energetycznym. Uważany jest też powszechnie za zdrowy. Zarówno chudy twaróg jak i jogurt naturalny to bardzo wartościowe produkty, które powinny pojawiać się w naszych jadłospisach. Biały ser jest produktem niskokalorycznym. Porcja 100 g zawiera jedynie 99 kcal, ale jest sycąca i na długo zaspokaja uczucie głodu. Ser chudy zawiera niewielkie ilości tłuszczu, ale za to znacznie mniej wartościowych pierwiastków. W tłustym serze jest więcej witaminy A i wapnia. Zawartość tłuszczu w serze nie wpływa na poziom witaminy B oraz minerałów. Twaróg jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do budowy komórek. Dzięki niemu kształtują się mięśnie, regeneruje mózg, powstają hormony i enzymy. Białe sery są lekkostrawne, więc doskonale sprawdzają się w posiłkach dietetycznych. Wynika to z procesu rozkładania laktozy na kwas mlekowy. Twaróg nie jest też niestety bez wad. Jego duża ilość spożywana na przykład na diecie białkowej może prowadzić do uszkodzeń nerek oraz podwyższenia poziomu cholesterolu. Najbardziej optymalna ilością jest około 200 g dziennie.Negatywną cechą serów twarogowych jest zawartość kazeiny, która w żołądku wytrąca się i oblepia cząsteczki innych pokarmów. Aby je strawić organizm musi sobie poradzić najpierw ze strawieniem kazeiny. Za kontrolą spożywania twarogów przemawia także zdolność do zakwaszania organizmu, które jest potem neutralizowane dzięki pozyskiwaniu z organizmu wapnia.