Jogurty są na ogół bardzo cennym rodzajem produktów w diecie, pod warunkiem, ze staramy się wybierać te właściwe - przy wyborze jogurtu nie tyle powinniśmy kierować się zawartością tłuszczu, co cukru. Ograniczeniu powinny więc podlegać wszelkie jogurty i napoje mleczne owocowe, gdyż są one na ogół znacznie dosładzane - napisy na jogurtach typu ' 0% ' dotyczą najczęściej produktów w których wyeliminowano tłuszcz. Z punktu widzenia zdrowia czy szczupłego ciała, ma to jednak znaczenie drugorzędne, a szczerze mówiąc praktycznie żadne. Najistotniejsze jest ograniczenie cukru w jogurtach, dlatego starajmy się wybierać takie produkty jak jogurty naturalne, kefiry, maślankę (oczywiście wszystko nie owocowe). Jeżeli te produkty nie bardzo nam leżą, można je spożywać np. z dodatkiem świeżych owoców, orzechów, płatków - wtedy na pewno nie tylko będą bardziej smaczne ale również bardziej pożywne, a w odchudzaniu chodzi przede wszystkim o zapewnienie organizmowi odpowiednich wartości odżywczych. Polecam jogurt grecki/bałkański - co sprawia, że taki jogurt może pomóc w odchudzaniu? Zawartość białka, jaka się w nim znajduje - dwa razy więcej niż w innych jogurtach, a białko jest dłużej trawione, więc lepiej syci. Najlepiej jest sięgać po jogurt o jak najniższej zawartości cukru, co pozwala zapobiegać gwałtownemu wzrostowi poziomu cukru we krwi, pohamować napady głodu i utrzymywać organizm w 'trybie spalania kalorii' pochodzących z tłuszczu.