Kawior czyli solona ikra ryb to jeden z najbardziej znanych kulinarnych luksusów. Warto wiedzieć, że ikra ryb stanowi unikatową kompozycję składników odżywczych jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym te z grupy omega-3), białko, witaminy A, D i E oraz ważne makro- i mikroelementy takie jak magnez, wapń, żelazo, cynk, jod oraz selen. Spotkać możemy kilka rodzajów kawioru. Najcenniejszym jest kawior czarny jajeczka do niego są wytwarzane przez ryby jesiotrowate. Spotkać można się również z kawiorem czerwonym od łososiowatych oraz kawiorem złocistym od pstrągów. O ile w kawiorze czarnym, czym większe są jajeczka tym kawior jest lepszy jakościowo, to w kawiorze czerwonym jest na odwrót. To fakt kawior zawiera liczne minerały bardzo korzystnie wpływające na organizm. Szczególnie poleca się go dla osób chcących poprawić wygląd skóry. Pod tym względem kawior zawiera całą gamę potrzebnych składników mineralnych. Podaję stronkę z informacjami na temat kawioru - ile czego w nim, ile kCal i nie tylko, klik.