Miało być śniadanie,a będzie kolacja ;)
Moje ulubione :
RACUCHY Z TWAROGIEM,
SKŁADNIKI:
400g twarogu / białego sera
1 szklanka mleka
4 jaja
200g mąki
1 cukier wanilinowy
4 łyżki cukru
olej do smażenia
konfitury / cukier puder
sól
_______________________________________________
WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Twaróg pokruszyć. Dodać do niego żółtka, dosypać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać i dolać mleko. Całość zmiksować ( ja jednak wolę jak kawałki twarogu są widoczne i cieście - więc tylko dobrze mieszam ). Następnie dodać mąkę. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową. Ciasto serowe układać na rozgrzanym oleju formując małe racuchy. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy przekładać na półmisek wyłożony bibułką, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z konfiturą wiśniową.