"Jabkowo - cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami"
Ciasto bardzo dobre. Nie ma żadnych zastrzeżeń.
Można również dodać coś innego,np. więcej bakali,suszonych owoców.
Polecam oblać placek polewą czekoladową. ;)
Składniki:
4 jaja
1 szklanka cukru kryształu
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szklanki oleju
5 jabłek
100 g posiekanych orzechów włoskich
50 g migdałów
Wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem ze szklanką cukru na pulchniutką masę. Przesianą mąkę połączoną ze sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem dodajemy powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka,olej,orzechy oraz migdały. Mieszamy łyżką, aby składniki nam się ładnie połączyły.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i opruszonej bułką tartą formy.
Pieczemy w temperaturze 180 o C, przez około 50 minut.
Smacznego! ;)