"Niby Sernik"
Ciasto nie ma ani grama sera, ale naprawdę smakuje jak Sernik. Skorzystałam z jogurtów "greckich",kiedy trzeba wybrówbować te śmietanki. Sabci smakował, jednak ona chyba cygani - tak dla uprzejmości. ;)
Przepsi od cioci Tereski. Pozdrawiam!
Jeżeli ktoś wykryje jakieś błędy w przepisie czy też chce dodać od siebie jakieś sugestie - to śmiało!
Jeżeli ktoś zna dobre przepisy na ciasto kruche, proszę dac znać w komentarzu. Z góry dziękuję! ;)
Składniki:
CIASTO:
5 - 6 żółtka
1 margaryna
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
NIBY MASA SEROWA:
5 - 6 białek
1 szklanka cukru kryształu
3 jogurty typu "Greckiego" lub 3 duże śmietanki 18 %
1 budyń (smak wg uznania)
1 / 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem, później szybko wyrabiamy rękoma.
Dzielimy ciasto na: 2 / 3 - spód ; 1 / 3 - kruszonka na wierzch.
NIBY MASA SEROWA:
Białka ubijamy, dodajemy cukier. Na wolnych obrotach powoli dajemy jogurt, gdy wszystko się połączy wsypujemy budyń i mąkę.
Na spód ciasta wylewamy niby masę serową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 1 godzinę w temeraturze 160 o C (funkcja termoobieg).
Smacznego! ;)