photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 23 LUTEGO 2014

walentynki

Jejku.. Na początku miałam taką motywację na tego photobloga, ale chyba już mi przeszło ;c

Tak sobie oglądałam zjęcia na kompie i pomyślałam że coś dodam. I dotarłam do zdjęć z Walentynek, a wiec wybrałam kilka zdjęć.

 

Otóż w dniu Świętego Walentego piekliśmy szarlotkę wegańską :)

 

 

Składniki (na niewielką tortownicę, w przypadku dużej blachy należy podwoić ich ilość):

 

  • 1 szklanka mąki (białej, razowej lub mieszanej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  •  cukier waniliowy

 

  • 1-1,5 kg jabłek**
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu

 

  • 0,5 kostki margaryny lub masła roślinnego (musi być twarde, schłodzone, żeby dało się zetrzeć na tarce) lub kilka łyżek oleju
  • mąka/bułka tarta do wysypania tortownicy

 

* jeśli lubimy słodkie ciasta, dajemy pełną szklankę cukru; jeśli nie  to 0,5 szkl. cukru + 0,5 szkl. mieszanki mąki i kaszy manny. Ja daję 0,5 szkl. cukru - brązowego/białego i 0,5 szkl mąki/kaszy  to w zupełności wystarcza
** najlepiej sprawdzą się słodkie i soczyste (np. antonówki),

 

 

Przygotowanie:

 

1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z 3 łyżkami cukru i cynamonem. Nie odsączać soku, potrzebujemy dużo soku Jeśli jabłka będą suche, można dolać wody lub soku jabłkowego
2. Wymieszać mąkę z kaszą i cukrem, dodać proszek do pieczenia i ew. cukier waniliowy.
3. Podzielić tę suchą masę na 3 części.
4. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub mąką
5. Do tortownicy wsypać I-szą część suchej masy.
6. Przełożyć połową jabłek.
7. Wysypać II część.
8. Wyłożyć resztę jabłek.
9. Teraz mamy dwie opcje:
a) Wersja z margaryną: wysypać III część suchych składników i zetrzeć na to wiórki margaryny lub masła.
b) Wersja z olejem: do reszty suchych składników dodać kilka łyżek oleju i wody. Dokładnie wymieszać, rozcierając masę o ścianki naczynia, tak aby powstała kruszonka (wilgotne grudki). W razie konieczności dodać jeszcze trochę oleju. Wysypać to na ciasto, przyklepać delikatnie.
10. Piec ok. 50 min. w 180°C (ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika).

 

Kroić dopiero po wystygnięciu  wtedy ciasto zachowa formę

 

 

Wyszła przepysznie! <3

 

Było fajnie, milutko, trochę inaczej niż jak to bywa w Walentynki :)

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika gierma.

Informacje o gierma


Inni zdjęcia: ... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24