Wafle ryżowe mają wysoki indeks glikemiczny, czyli poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Po waflach następuje gwałtowny skok cukru we krwi co skutkuje dużym wyrzutem insuliny, potem poziom cukru szybko ulega obniżeniu, znacznie niższego poziomu niż przed zjedzeniem. Odpowiedzią organizmu jest GŁÓD. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu - wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny( = odkładanie tłuszczu). Przy dietach odpadają arbuzy, banany, chrupki pszenne, daktyle, fasola szparagowa, kasza, gotowana marchew, melon, miód, mąka kukurydziana, płatki owsiane błyskawiczne, płatki kukurydziane, płatki ryżowe, ryż biały, rzepa i ziemniaki. Jakby co nie chciałam pouczać, a ni być wredna. Powodzenia.
08/02/2011 12:29:56