photoblog.pl
Załóż konto
Dodano: 29 LISTOPADA 2017

Ciasteczkowo

Dziś aktywne przedpołudnie w kuchni.  I z tej aktywności powstały mini drożdżóweczki z jabłkami i klasyczne ciasteczka z kokosową Nutellą. Te pierwsze są dla mnie, te drugie dla moje Męża i naszych przyjaciół. Uwielbiają je.
Ciasto francuskie oczywiście kupne. Nie jestem na tyle zaawansowaną kucharką, żeby porywać się na próby robienia ciasta francuskiego samodzielnie. Wydaje mi się, że to kupne jest wystarczająco dobre i bardzo ułatwia życie.
Do mini drożdżóweczek kroję jabłka w kosteczkę i podsmażam na patelni z łyżeczką cukru waniliowego i łyżeczką cynamonu. Z ciasta wykrawam kwadraty, napełniam jabłkami i składam na pół w trójkąty. A do klasycznych ciasteczek, mieszam Nutellę z wiórkami kokosowymi, ciasto kroję w prostokąciki, nakładam nadzienie i sklejam. Jedne i drugie przed włożeniem do piekarnika smaruje rozkłóconym jajkiem. Te z jabłkami dodatkowo posypuje cukrem. W piekarniku nagrzanym do 180oC trzymam je od 13 do 16 minut.

I gotowe!

Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika elhiorowa.