źródło: ja!
Składniki
200 g ciasteczek
11 łyżek roztopionego masła
słoiczek dżemu brzoskwiniowego
400 ml kremówki
200 ml mleka
80 g cukru (paczuszka cukru waniliowego i reszta cukru trzcinowego)
2 jajka
300 g gorzkiej czekolady
Przepis:
Ciasteczka pokruszyć na drobno i wymieszać z masłem. Wyłożyć nimi formę do tarty (spód i brzegi) i podpiec 5 min. w 170 stopniach Celsjusza. Gdy trochę przestygnie rozsmarować dżem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę z mlekiem i cukrem podgrzewac na małym ogniu i gdy zacznie się pienić zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Mieszać aż się ładnie połączy. Dodać jajka i zmieszać do ustworzenia jednolitej masy.
Wylać delikatnie masę na spód i piec 50 minut w 170 stopniach Celsjusza aż wierzch będzie ścięty.