źródło: kwestiasmaku.com
Składniki:
190 g ciasteczek
100 g czekolady
łyżka masła
2 szkl. puree dyniowego (takiego jak do placków z poprzedniego zdjęcia) odciśniętego na sitku
450 g sera na serniki
500 g mascarpone
125 g serka Philadelphia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
5 jajek
2 żółtka
80 ml kremówki
Przepis:
Ciasteczka pokruszyć na drobno i wymieszać z roztopioną czekoladą i masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki.
Zmiksować twaróg z puree, dodać mascarpone i następnie serek. Potem mąkę i cukier. Kolejno dodawać po jednym jajku i żółtku i miksować. Na koniec wlać kremówkę. Zmiksować do połącznia składników. Masę serową wylac na spód.
W piekarniku na dnie postawić naczynie z gorącą, zagotowaną wodą i piec sernik najpierw 15 min w 180 stopniach Celsjusza, a potem ok 60- 70 min w 150, aż sernik będzie ścięty. Pozostawić na trochę w ciepłym piekarniku, a potem wyjąć i pozostawić do ostudzenia.