Witajcie!! Po przyjemnie spędzonych wakacjach wracam do prowadzenia tebo bloga ;) zastanawiałem się o czym by tu Wam dziś napisać i biorąc łyk jednej z moich ulubionych herbat doznałem olśnienia.
Ceremonię herbacianą nazywa się w Japonii chanoyu, chado lub sado.
Chanoyu znaczy dosłownie "wrzątek na herbatę", zaś chado lub sado) tłumaczymy jako "droga herbaty". Ceremonia herbaciana ma uroczysty i podniosły charakter, w jej trakcie pije się sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Chanoyu odbywa się w pawilonie herbacianym, umiejscowionym w ogrodzie. Lokalizacja i atmosfera ma sprawiać wrażenie nierealnego, iluzorycznego świata, oderwanego od rzeczywistości. Do pawilonu wchodzi się przez nieduży otwór nijiri-guchi o wymiarach 70x80 cm, wejście to symbolizuje równość wszystkich uczestników ceremonii. W trakcie degustacji naparu, przestrzega się czterech zasad: harmonii, szacunku, czystości ducha i spokoju.
Chanoyu jest wielkim przeżyciem, a jego szczególną cechą jest fakt, że każda z ceremonii jest inna i nie sposób żadnej powtórzyć. Na całość wydarzenia duży wpływ mają: piękno ogrodu, pora roku, przedmioty umieszczone w tokonoma specjalnej wnęce przeznaczonej do eksponowania przedmiotów związanych z ceremonią