photoblog.pl
Załóż konto

Papryka faszerowana mięso + ryż

Składniki:

- 5/6 sporych papryk

farsz:

- mielonej wieprzowiny - 700 gramów
- ryżu - 100 gramów
- czosnek - 2 ząbki
- średnie cebule - 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki 
- sól, słodka papryka, czarny pieprz - do smaku

zalewa:

- bulion warzywny lub drobiowy - 250 ml 
- drobno starty żółty ser - 100 gramów 
Przepis:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, lekko studzimy.

2. Mięso przysmażamy z posiekaną cebulką, dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze   około 10 minut, na końcu dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie i dalej smażymy   do połączenia składników.

3. Farsz lekko studzimy, następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy.

4. Z papryk odcinamy wierzchy i wydłubujemy gniazda nasienne, wypełniamy je farszem, przykrywamy "czapeczkami".

5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy papryki i pieczemy około 50 minut.

UWAGA: Po około 20 minutach od początku pieczenia zdejmujemy czapeczki by się nie spiekły zanadto.
6. Na około 5 - 8 minut przed końcem pieczenia farsz posypujemy startym serem i pieczemy do rozpuszczenia sera.

Dodane 19 GRUDNIA 2016 , exif
196
Zarejestruj się teraz, aby skomentować wpis użytkownika dorian2tz.

Informacje o dorian2tz


Inni zdjęcia: Prezenik patusiax395:) dorcia2700... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24