Składniki:
- 5/6 sporych papryk
farsz:
- mielonej wieprzowiny - 700 gramów
- ryżu - 100 gramów
- czosnek - 2 ząbki
- średnie cebule - 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- sól, słodka papryka, czarny pieprz - do smaku
zalewa:
- bulion warzywny lub drobiowy - 250 ml
- drobno starty żółty ser - 100 gramów
Przepis:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, lekko studzimy.
2. Mięso przysmażamy z posiekaną cebulką, dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze około 10 minut, na końcu dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie i dalej smażymy do połączenia składników.
3. Farsz lekko studzimy, następnie dodajemy ugotowany ryż, mieszamy.
4. Z papryk odcinamy wierzchy i wydłubujemy gniazda nasienne, wypełniamy je farszem, przykrywamy "czapeczkami".
5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy papryki i pieczemy około 50 minut.
UWAGA: Po około 20 minutach od początku pieczenia zdejmujemy czapeczki by się nie spiekły zanadto.
6. Na około 5 - 8 minut przed końcem pieczenia farsz posypujemy startym serem i pieczemy do rozpuszczenia sera.
photoblog
12 MAJA 2016
Inni zdjęcia: Prezenik patusiax395:) dorcia2700... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24... maxima24