Składniki:
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- por (biała część) - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- jaja - 1 sztuka
- śmietanka 36% - 1 opakowanie
- masło - 50g
- sól, pieprz biały - do smaku
Wykonanie:
1. Przeprowadż obróbkę wstępną surowców,
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, por w półplastry,
3. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty i uformuj brzeg,
4. Jajko rozmąć i posmaruj nim ciasto,
5 Piecz kwadraty w piecu około 10 minut w temperaturze 190*C,
6. Na maśle przesmaż cebulę i por. Dodaj śmietankę i gotuj razem do zredukowania śmietanki, przypraw do smaku solą i białym pieprzem,
7. Po upieczeniu ciasto ułóż na talerzu i wlej do środka kremowy por.
Surówka:
- sałata (porwana na kawałki)
- pomidorki koktajlowe (ćwiartki)
- cebula czerwona (piórka)
- ziarna słonecznika lub dyni (przesmażone na suchej patelni)
sos winegret:
- ocet winny
- olej
- miód
- sól, pieprz
photoblog
12 MAJA 2016